You are here

Επενδυτές δισεκατομμυρίων ψάχνει το ΥΠΕΜΠ

21/12/2010 11:02
Επενδυτές μεγάλης οικονομικής επιφάνειας ψάχνει το υπουργείο Εμπορίου για συμμετοχή στην κοινοπραξία που θα δημιουργήσει το κράτος για τη δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό.

Στην πολυσέλιδη πρόσκληση του σε επενδυτές, το υπουργείο Εμπορίου σημειώνει ότι ψάχνει έμπειρους επενδυτές με τζίρο μισού δισεκατομμυρίου. Προτιμά όσους έχουν ήδη καλά ratings και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Οι αιτητές θα πρέπει μέσω διαφόρων στοιχείων που θα υποβάλλουν να αποδεικνύουν την εμπορική ικανότητα και εμπειρία τους κατά την εκτέλεση των έργων στο τερματικό σταθμό πετρελαίου.

Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδείξουν τη χρηματοοικονομική τους επάρκεια και ικανότητα τους κατά την εκτέλεση των έργων περιλαμβανομένης της ικανότητάς να αυξήσουν τη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, οι αιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνική ικανότητα, την ικανότητα και εμπειρία στην ανάπτυξη και εκτέλεση έργων στο τερματικό σταθμό πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων εποπτείας, λειτουργίας και συντήρησης.

Μεταξύ των κριτηρίων και ratings φερεγγυότητας από οίκους αξιολόγησης, ενώ θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον κύκλο εργασιών €500 εκ. κατά τα έτη 2007, 2008 και 2009.

Επίσης θα πρέπει οι αιτητές να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς κατά τα τελευταία δέκα χρόνια ένα τερματικό καυσίμων με ελάχιστη χωρητικότητα 300 χιλ. τ.μ.

«Είναι υψίστης σημασίας ο στρατηγικός εταίρος να είναι ένας έμπειρος οργανισμός που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία πετρελαίου και να έχει χρηστή οικονομική επιφάνεια. Η ικανότητα ενός στρατηγικού εταίρου για την παροχή πρόσβασης στη χρηματοδότηση θα είναι ένα σαφές πλεονέκτημα», τονίζεται.

Στην επένδυση στο Βασιλικό, θα συμμετάσχουν ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοεδών (ΚΕΤΑΠ) και η ΑΗΚ και αναμένεται να συνεισφέρουν κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία αλλά και την εμπειρία του προσωπικού για συντήρηση του σταθμού.

Όπως τονίζεται στην πρόκληση, σκοπός της δημιουργίας του τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδομής που θα ικανοποιεί τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες σε στρατηγικά αποθέματα και λειτουργικές απαιτήσεις πετρελαϊκών προϊόντων.

Τα βιβλία για εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για συμμετοχή στο Τερματικό Πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, άνοιξαν την Παρασκευή.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αντί προσφορών και το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι ικανοποιητικό μέχρι στιγμής όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του εγχώριου τύπου.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 11η Φεβρουαρίου 2011.

Όπως αναφέρεται στην πρόκληση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθεί για πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων όσον αφορά το έργο του τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, καθώς και για πρόσκληση αυτών να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή τους στη σύσταση κοινοπραξίας που θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό.

Επιπρόσθετα, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθεί για την προεπιλογή αιτητών, βάσει τεχνικών, οικονομικών και εμπορικών κριτηρίων, οι οποίοι θα κληθούν στη συνέχεια να συμμετέχουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα παρέχει επίσης ένα πλαίσιο με το οποίο το υπουργείο θα μπορεί να ζητήσει τις απόψεις και προτάσεις των αιτητών αναφορικά με το επίπεδο συμμετοχής και άλλες οικονομικές πτυχές, τις τεχνικές παραμέτρους και εμπορική/ νομική δομή του έργου, καθώς και άλλες απόψεις για την έννοια και ανάπτυξη του τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό και της κοινοπραξίας που θα συσταθεί.

Η διαδικασία υποβολής Αιτήσεων για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος είναι ανοικτή σε οικονομικούς φορείς και συμπράξεις οικονομικών φορέων. Αιτητές που θα προεπιλεγούν στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε Διαδικασία Διαπραγμάτευσης.

Τα Έγγραφα για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.mcit.gov.cy (κάτω από το σύνδεσμο Υπηρεσία Ενέργειας, τομέας Πετρελαιοειδών), από την ημέρα δημοσίευσης της παρούσας ανακοίνωσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την 1η Νοεμβρίου 2010, η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ότι η μέθοδος ΒΟΤ έχει ανακληθεί για τη δημιουργία του έργου, ενώ ο υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, είπε ότι θα είναι σε συνεργασία του κράτους με στρατηγικούς επενδυτές.

Όσον αφορά στο ποσοστό συμμετοχής του κράτους, τη διοίκηση και το κόστος ανέγερσης του έργου, ο κ. Πασχαλίδης, παρατήρησε ότι αυτό θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι ο χώρος που θα ανεγερθεί ο τερματικός σταθμός θα είναι έκτασης 795 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο τερματικός καυσίμων στο Βασιλικού θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ο υπουργός Εμπορίου, αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος, σημείωσε ότι το κράτος θα εξοικονομήσει €17 εκ. τα οποία καταβάλλει ως ενοίκιο από την αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων στο εξωτερικό. Ο τερματικός θα χρησιμοποιηθεί, όπως είπε και ως διαμετακομιστικός σταθμός.

Της Γεωργίας Χαννή