You are here

Οι συντεχνίες ΑΗΚ αυξάνουν κόστος στους καταναλωτές

23/11/2022 12:16

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, επέκρινε σήμερα τις συντεχνίες που είναι οργανωμένες στην Αρχή Ηλεκτρισμού για το γεγονός ότι, κατά τον ισχυρισμό του, στέκονται εμπόδιο στο εγχείρημα για ελευθεροποίηση.

«Στις όλες αυτές προσπάθειες για ελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, βρίσκουμε απέναντι μας τις συντεχνίες», υποστήριξε ο κ. Παντελή, ο οποίος μιλούσε στο Τρίτο του ΡΙΚ, με αφορμή τη 12ωρη στάση εργασίας που εκδηλώνει το προσωπικό της ΑΗΚ.

«Είναι πράγματι λυπηρό», πρόσθεσε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, «να βλέπουμε αυτές τις συμπεριφορές από οργανώσεις εργαζομένων ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε καθώς, το κόστος ενέργειας έχει φθάσει στα ύψη».

Τόνισε ότι το κράτος διαχρονικά στηρίζει την Αρχή Ηλεκτρισμού η οποία τυγχάνει μάλιστα, όπως σημείωσε, ιδιαίτερης μεταχείρισης.

«Στο πνεύμα αυτό», είπε, «βασίστηκε και η διαδικασία ελευθεροποίησης της αγοράς και η εμπέδωση του θεμιτού ανταγωνισμού ώστε να προκύψει όφελος υπέρ των καταναλωτών».

Κληθείς ειδικότερα να σχολιάσει τις θέσεις των συντεχνιών σε σχέση με την πλήρωση κενών θέσεων, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε ότι όλα τα σχετικά αιτήματα έχουν αξιολογηθεί από τους υπηρεσιακούς στη βάση ορθολογιστικών κριτηρίων και αναγκών.

«Έχει εγκριθεί η πλήρωση αρκετών θέσεων για να μην προκαλείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού αξιολογώντας και τις ανάγκες του δικτύου παραγωγής της Αρχής», παρατήρησε ο κ. Παντελή.

Σημείωσε ότι εντός του 2022, ενώ έχει εγκριθεί η δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων, οι συντεχνίες αξιώνουν την τετραπλάσια δημιουργία νέων, πέραν της πλήρωσης 25 κενών θέσεων.

«Δηλαδή οι συντεχνίες ζητούσαν αύξηση της απασχόλησης στην ΑΗΚ κατά 26%», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι το επιπρόσθετο αυτό κόστος θα καταλήξει στον καταναλωτή.

«Παρόλα αυτά το ΥΠΟΙΚ έδωσε την έγκριση του να παραχωρηθούν 146 θέσεις επιπλέον από τις 81 κενές θέσεις που είχαν δημιουργηθεί το 2022», ανέφερε ο κ. Παντελή.

«Είναι λυπηρό γιατί μετά από τόσα χρόνια, θα έπρεπε με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΗΚ να είχαν δημιουργηθεί επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς της Αρχής για να μπορέσει να εντάξει και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές».

«Αντί αυτού, προσπαθούμε να αποκλείσουμε τον ανταγωνισμό σε βάρος του καταναλωτή», υποστήριξε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ.

«Είναι προσωπική μου εκτίμηση ότι σε αυτό το πλαίσιο η ΑΗΚ δεν έχει λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια σωστά, τουλάχιστο στο σκέλος του ανταγωνισμού», είπε.

Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς των συντεχνιών για το συνταξιοδοτικό ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις συντεχνίες ότι τυχόν ένταξη των υπαλλήλων της ΑΗΚ στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο θα αυξήσει το κόστος του εργοδότη.

«Καμία σχέση ο ισχυρισμός των συντεχνιών. Αντίθετα, αν ενταχθεί το προσωπικό της ΑΗΚ στο συνταξιοδοτικό, ο εργοδότης θα έχει σαφέστατα λιγότερο κόστος».

Του Λεύκου Χρίστου