You are here

Κάλεσμα σε κοινοπραξίες για αγκυροβόλιο υγραερίου

03/02/2023 07:00

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή αγκυροβολίου και την εγκατάσταση δύο υποθαλάσσιων αγωγών στη θαλάσσια λιμενική περιοχή Ζυγίου (Βασιλικού), για τη μεταφορά υγραερίου (LPG) έχει ξεκινήσει, με την προκήρυξη την προηγούμενη Παρασκευή του σχετικού διαγωνισμού.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Δρ. Αντώνης Στυλιανού, είπε ότι ο διαγωνισμός αφορά μελέτη και κατασκευή του αγκυροβολίου, ώστε να εξυπηρετούνται τα πλοία που θα μεταφέρουν στην Κύπρο υγραέριο.

Δήλωσε ότι αποτελεί συνέχεια απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε στο πλαίσιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή Δεκέλειας στη Λάρνακα, η οποία ήδη έχει ολοκληρωθεί.

Σημείωσε ότι η Αρχή Λιμένων από την πλευρά της υλοποιεί τη συμβιβαστική λύση για την κατασκευή αγκυροβολίου στην περιοχή Βασιλικού που θα εξυπηρετεί τη φορτοεκφόρτωση των πλοίων που θα μεταφέρουν στην Κύπρο το υγραέριο.

Πρόσθεσε ότι η Αρχή Λιμένων δημιουργεί ένα καινούργιο αγκυροβόλιο, η επένδυση του οποίου ανέρχεται στα €4.5 εκατομμύρια περίπου.

Πρόσκληση σε ντόπιες και ξένες κοινοπραξίες

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι το μέγεθος του έργου είναι αρκετά μεγάλο και απευθύνεται σε κοινοπραξίες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας που αφορούν στην εκφόρτωση υγραερίου.

Τόνισε ότι έχουν τηρηθεί πολύ αυστηρές διαδικασίες για την εξασφάλιση των βέλτιστων παραμέτρων ασφαλείας και υγείας κατά την εκφόρτωση υγραερίου σε θαλάσσια περιοχή του Ζυγίου, γι΄ αυτό και παρατηρήθηκε μικρή καθυστέρηση στη συνομολόγηση των όρων της προσφοράς και στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ερωτηθείς για το χρόνο αποπεράτωσης του έργου, ο κ. Στυλιανού εξήγησε ότι, έχει υπολογισθεί ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου πέντε μήνες.

Πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός σε προσφοροδότες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια εντός δύο εβδομάδων οι προσφορές θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή και σε διάστημα ενός μήνα περίπου θα κατοχυρωθεί η προσφορά για να ξεκινήσει το έργο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων είπε ότι υπολογίζεται ότι το έργο θα αποπερατωθεί και το αγκυροβόλιο θα είναι έτοιμο για να δεχθεί τα πρώτα δεξαμενόπλοια με φορτίο υγραερίου στο Βασιλικό, στις αρχές του Φθινοπώρου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά έργου

Πρόσθεσε ότι το αγκυροβόλιο θα μπορεί να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες της χώρας σε υγραέριο, με την εξυπηρέτηση περίπου 20 δεξαμενοπλοίων το χρόνο.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγκυροβόλιο (Berth) αποτελούμενο από 3 γραμμές αγκύρωσης, εκ των οποίων η κάθε μία θα αποτελείται από δύο άγκυρες 8 τόνων συνδεμένες με μεταλλικές αλυσίδες (marine grade) 90mm.

Επίσης, μια αλυσίδα 90mm που στο ένα άκρο συνδέει τα δύο άκρα των πιο πάνω αλυσίδων και το άλλο καταλήγει σε σημαδούρα που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και μια σημαδούρα 10 ton όπου θα προσδένονται τα συστήματα του πλοίου (κάβοι).

Περιλαμβάνει ακόμα, ένα (1) μεταλλικό αγωγό 10” OD (Outer Diameter - εξωτερική διάμετρος) για μετάγγιση υγραερίου σε υγρή φάση (LPG, liquid phase) και ένα μεταλλικό αγωγό 8” OD (Outer Diameter - εξωτερική διάμετρος) για μετάγγιση υγραερίου σε αέρια φάση (LPG, vapour return).

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει δύο εύκαμπτους αγωγούς 8″ και 6″ (flexible risers), οι οποίοι εδράζονται συνήθως στον πυθμένα της θάλασσας, είναι συνδεδεμένοι με το άκρο των μεταλλικών αγωγών (PLEM) και κατά τη μεταφορά ρευστών προϊόντων συνδέονται στο ελεύθερο άκρο τους με τις σωληνώσεις των πλοίων, αλλά και δύο χερσαίους αγωγούς, μέχρι το σημείο σύνδεσης με τους υφιστάμενους αγωγούς.

Διαγωνισμός για σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού του έργου παροχής υπηρεσιών ρύθμισης, τεχνικής, εποπτείας και λειτουργίας για την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στη Δημοκρατία.

Το έργο έχει προϋπολογισθεί στα €15 εκατομμύρια και ως προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει καθοριστεί η 28η Φεβρουαρίου.

Επισυνάπτεται το έγγραφο προκήρυξης του διαγωνισμού.

Της Ελένης Χαραλάμπους