You are here

Πληθαίνουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες

20/08/2021 10:39

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η στροφή των επιχειρήσεων και καταναλωτών στα φωτοβολταϊκά συστήματα, για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια και ειδικά τα τελευταία χρόνια που η Κύπρος πλήττεται από παρατεταμένους καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από την Υπηρεσία Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στα τέλη του 2020 υπήρχαν εγκατεστημένα με τη μέθοδο Net Metering σε κατοικίες οικιακών καταναλωτών 19,408 φωτοβολταϊκά συστήματα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 75,12 MWh στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Σε λειτουργία επίσης κατά το τέλος του προηγούμενου χρόνου ήταν ακόμα 962 φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 6,15 MWh, τα οποία είχαν εγκατασταθεί με παλαιότερα συμβόλαια με την ΑΗΚ, για πώληση ενέργειας.

Όσον αφορά το 2020, εγκαταστάθηκαν επιπλέον 4989 νέα φωτοβολταϊκά συστήματα  Net Metering, συνολικής ισχύ 23,4 MWh, τα οποία αφορούσαν τόσο σε οικιακά όσο και σε εμπορικά.

Επίσης άλλα 1393 νέα φωτοβολταϊκά συστήματα Net Metering,  εγκαταστάθηκαν σε κτίρια (οικίες και επιχειρήσεις), μέχρι και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, τα οποία είναι συνολικής ισχύος 7,6 MWh.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προβλέψεις, τα μεγέθη του 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2020.

Έβαλαν φωτοβολταϊκά 48 επιχειρήσεις το 2021

Με τη μέθοδο Συμψηφισμού Λογαριασμών (Net Billing) επίσης, βάση της οποίας εφαρμόζεται η χρήση Συστημάτων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ σε Εμπορικές και Βιομηχανικές Μονάδες, ήταν σε λειτουργία στο τέλος του προηγούμενου έτους, 173 φωτοβολταϊκά συστήματα με συνολική ισχύ 14 MWh, ενώ κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους εντάχθηκαν στο σχέδιο Net Billing 48 νέα συστήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του λειτουργού της Υπηρεσίας Ενέργειας Αλέξανδρου Στυλιανίδη για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα «τρέχει» σχέδιο χορηγιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση.

 Όσον αφορά τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει σχέδιο χορηγιών σύμφωνα με το κ. Στυλιανίδη, εάν και γίνονται σκέψεις στα πλαίσια και των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν για στροφή σε πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ακόμα ότι η κατακόρυφη αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο και στα σχέδια χορηγιών που προωθεί η κυβέρνηση.

Σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Σημειώνεται ότι με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €7,7 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Ενέργειας και η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, προχώρησαν τον περασμένο Απρίλιο  στην προκήρυξη δύο νέων σχεδίων χορηγιών.

Τα σχέδια θα καλύψουν συνολικά τις αιτήσεις 5.500 πολιτών για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και εγκατάσταση ή αντικατάσταση θερμοσίφωνων στις οικίες τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προβούν σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και, κατά συνέπεια, του οικογενειακού τους προϋπολογισμού και του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Τα δύο σχέδια έχουν δεχτεί σημαντικές βελτιώσεις και απλοποιήσεις, ενώ σημαντική καινοτομία είναι ο διπλασιασμός της επιχορήγησης στις ορεινές περιοχές.

Η πρώτη προκήρυξη αφορά στο «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες για το έτος 2021». Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα.

Το Σχέδιο παρέχει χορηγία για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο σε υφιστάμενες κατοικίες. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες του σχεδίου είναι οι εξής:

-Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών: Προνοεί χορηγία 30% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €1.500.

-Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering): Προνοεί χορηγία 35% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800 και χρηματοδότηση €300 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.200. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €3.000.

- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €250 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α). Το ποσό αυξάνεται στα €750 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού, για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750.

Σημειώνεται ότι το ποσό της χορηγίας διπλασιάζεται για τις εγκαταστάσεις που γίνονται σε οικίες οι οποίες εμπίπτουν σε ορεινές περιοχές, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Το Σχέδιο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι 20/12/2021 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, όποιο από τα δύο επισυμβεί πρώτο. 

Της Ελένης Χαραλάμπους