You are here

Συνδικαλιστικό «όχι» στο Υπουργείο Οικονομικών

19/10/2004 15:08
ΠΕΟ και ΣΕΚ αντιδρούν για μετακύλιση του πετρελαίου θέρμανσης

Μετά τη ΣΕΚ και η άλλη μεγάλη συνδικαλιστική ομοσπονδία του τόπου, η ΠΕΟ, τίθεται κατά της μετακύλισης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα υπόλοιπα πετρελαιοειδή.

Όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) η προσπάθεια να βοηθηθούν κάποιες κατηγορίες πολιτών δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με επιπρόσθετο φόρο η μάζα των καταναλωτών. Αυτό που είναι αναγκαίο, σημειώνει η Ομοσπονδία, είναι να εφαρμοστεί και στην Κύπρο η μείωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης έτσι που το είδος αυτό να καταστεί πιο προσιτό στα λαϊκά στρώματα που το έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ότι τα κύρια σενάρια που μελετά το Υπουργείο Οικονομικών και τα συγκυβερνώντα κόμματα είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και η ταυτόχρονη αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Η ΠΕΟ πάντως ζητεί να ληφθούν μέτρα και για την (ψηλή) τιμή του υγραερίου: «Το αρμόδιο Υπουργείο», αναφέρει, «θα πρέπει να μελετήσει τον επηρεασμό των πολιτών που χρησιμοποιούν υγραέριο για σκοπούς θέρμανσης, η τιμή του οποίου έχει φθάσει μέχρι και £4,50 τον κύλινδρο».

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την περασμένη εβδομάδα η ΣΕΚ είχε χαρακτηρίσει υπερφορολογημένο το πετρέλαιο θέρμανσης και είχε ζητήσει να μην συνδυασθεί η μείωση του φόρου με άλλες αυξήσεις. Σημείωνε ακόμη πως «στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να υπάρξουν καθαρές λύσεις και όχι ημίμετρα, ενώ η πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί πως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι είδος πολυτέλειας.

Γ.Α.