You are here

Η Moody’s υποβαθμίζει Τράπεζα Κύπρου

24/09/2004 18:22
Σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου προέβη σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Moody’s αποφάσισε να μειώσει τη βαθμολογία μακροπρόθεσμου χρέους και καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που έθεσε τον Ιούνιο υπό παρακολούθηση από Α3 σε Baa1. Ταυτόχρονα, μείωσε τη βαθμολογία του χρέους της τράπεζας από Baa1 σε Baa2 όπως και το δείκτη Οικονομικής Ευρωστίας από D+ σε C-. Την ίδια όμως στιγμή, η Moody’s επιβεβαίωσε τη βαθμολογία Prime-2 για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις. Όλες οι βαθμολογίες, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, φέρουν «σταθερές προοπτικές».

Την απόφαση αυτή, ο οίκος αξιολόγησης αιτιολόγησε με την «εξασθένιση των θεμελειωδών της τράπεζας», επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους 18 μήνες η τελευταία βίωσε μια σημαντική αύξηση των προβληματικών δανείων, ως επακόλουθο, όπως καταγράφει ο οίκος, πιο αυστηρών κανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας και ασθενέστερων συνθηκών στην εγχώρια αγορά. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην απότομη αύξηση των προβλέψεων, κυρίως για το οικονομικό έτος 2003, γεγονός που άσκησε σε τελική ανάλυση σημαντική πίεση στα αποτελέσματα της τράπεζας.

Ωστόσο, η Moody’s αναγνώρισε ότι παρά τα πιο αυστηρά κριτήρια που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2004, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα για το έτος κατέδειξαν ελαφρά μείωση της αναλογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περιορισμό του ποσοστού κάλυψης των προβλέψεων μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 50%. Αν και η Moody’s καλωσόρισε τις προσπάθειες και τα μέτρα της τράπεζας για αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού, επισήμανε ότι τα προγραμματισμένα για τις αρχές του 2005, ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια, όπως και οι «χλιαρές» οικονομικές συνθήκες στην κυπριακή οικονομία, θα θέσουν το επόμενο έτος υπό περαιτέρω πίεση την ποιότητα ενεργητικού, όπως και την τελική κερδοφορία, λόγω των απαιτήσεων για ψηλές προβλέψεις.

Η Moody’s αντικρίζει θετικά την επέκταση της Tράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, μιας και επιτρέπει σ’ αυτή να διαφοροποιήσει τα έσοδα και τους κινδύνους της έξω από την Κύπρο, επισημαίνοντας όμως ότι ο ταχύς ρυθμός επέκτασης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή εσωτερική απόδοση στη δημιουργία κεφαλαίου τα τελευταία δύο χρόνια, οδήγησε στη μείωση της μετοχικής της αξίας. Επιπρόσθετα, το οικονομικό κεφάλαιο της τράπεζας, επισημαίνεται, εξασθένισε από μεγάλες ακάλυπτες υποχρεώσεις για συντάξεις.

Τα σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2004, αξιολογήθηκαν θετικά από τη Moody’s, αλλά παρ’ όλα ταύτα, έκρινε ότι οι δείκτες κερδοφορίας, ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαιοποίηση, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αρμόζουν με χρηματοπιστοτικό ίδρυμα βαθμολογημένο με D+, γεγονός που εξηγεί την υποβάθμιση της οικονομικής ευρωστίας της Τράπεζας Κύπρου. Η υποβάθμιση της βαθμολογίας του χρέους και καταθέσεων ήταν επακόλουθο της υποβάθμισης του δείκτη οικονομικής ευρωστίας, εξηγεί η Moody’s, σημειώνοντας ότι η βαθμολογία D+ αποδίδει μια άποψη για την ενδογενή ασφάλεια και καλή κατάσταση, εξαιρώνας στοιχεία υποστήριξης πιστώσεων. Αν και από μόνη της, η βαθμολογία των καταθέσεων του χρέους και καταθέσεων θα ήταν χαμηλότερη, η βαθμολογίες αυτές ενισχύονται από τη σημασία της τράπεζας στην εσωτερική αγορά και τη μεγάλη πιθανότητα υποστήριξης από τις χρηματοοικονομικές αρχές σε περιπτώσεις οικονομικών δυσκολιών.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης

Ο οικονομικός διευθυντής του Συγκροτήματος, Γιάννης Κυπρής, ανέφερε στη StockWatch ότι η απόφαση δεν εξέπληξε πλήρως, μιας και ήταν συνέχεια της απόφασης να τεθεί η Τράπεζα Κύπρου υπό παρακολούθηση τον Ιούνιο. «Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα», είπε, «έδειξαν βελτίωση της κερδοφορίας» και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες η τελευταία να επανέλθει σε επίπεδα του παρελθόντος. Οι προσπάθειες, πρόσθεσε, θα συνεχίζονται και για ομαλοποίηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ώστε η Moody’s να πειστεί για τη βελτίωση, όπως και για να ρυθμιστεί η νομοθεσία για την ταχύτερη εκποίηση εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η αναφορά σε «χλιαρές» οικονομικές συνθήκες, συνάδουν με τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας που καταγράφηκαν φέτος, ο Γιάννης Κυπρής απάντησε ότι αυτό αποτελεί μια παράδοξη διαπίστωση.

Του Στέλιου Ορφανίδη