You are here

Αναστέλλονται οι διώξεις για οφειλές στο ΤΚΑ

20/05/2021 12:33

Σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, η Υπουργός ανέφερε ότι λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, τρεις αποφάσεις που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όπως επεσήμανε η κ. Αιμιλιανίδου, αύριο δημοσιεύονται οι γνωστοποιήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή, όποιος εργοδότης, αυτοεργοδοτούμενος είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα μπορεί με βάση τη γνωστοποίηση, να εξοφλήσει αυτές τις οφειλές σε 54 δόσεις, όπως επίσης μπορεί να εξοφλήσει με εφάπαξ πληρωμή, έτσι ώστε να μην επιβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούν να ανασταλούν από τη Νομική Υπηρεσία και οι ποινικές διώξεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα.

Επέκταση άδειας μητρότητας

Αναφέρθηκε επίσης σε Δήλωση Πολιτικής που αφορά την επέκταση της άδειας μητρότητας.

Συγκεκριμένα, για το δεύτερο παιδί, η άδεια μητρότητας θα αυξηθεί από τέσσερεις σε πέντε μήνες και για το τρίτο παιδί η άδεια μητρότητας θα αυξηθεί σε έξι μήνες.

Αυτή είναι μια Δήλωση Πολιτικής, η οποία θα υλοποιηθεί με την ετοιμασία των νομοσχεδίων και την κατάθεση τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την υπουργό.

Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως μία επιπρόσθετη πολιτική που θα προωθηθεί αμέσως, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης για την Κύπρο του Αύριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημαντικός άξονας πολιτικής για την Κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των οικογενειών με στοχευμένα μέτρα και πολιτικές, τόσο στο πλαίσιο της δημογραφικής πολιτικής και της ισότητας των φύλων αλλά και καθόσον αφορά την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την σημερινή Απόφαση Πολιτικής της Κυβέρνησης, προστίθεται, προωθείται ταυτόχρονα η αύξηση της περιόδου παροχής άδειας και επιδόματος μητρότητας από 4 μήνες σε 5 μήνες για όλες τις περιπτώσεις μητέρων που αποκτούν δεύτερο παιδί και από 4 μήνες σε 6 μήνες για όλες τις περιπτώσεις μητέρων που αποκτούν τρίτο παιδί και για την απόκτηση κάθε νέου παιδιού μετά το τρίτο παιδί με παράλληλη επέκταση της θεσμικής προστασίας της μητρότητας με βάση τον περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εξουσιοδοτηθεί για την κατάθεση των αναγκαίων τροποποιητικών Νομοσχεδίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ανοίγουν ξανά τα σχέδια στήριξης για Μάιο

Επίσης, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων για τον Μάιο επαναπροκηρυχθούν την προσεχή Δευτέρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το μισθολογικό κόστος όλων των εργαζομένων, για το 60% (του μισθού).
Πρόσθεσε ότι θα προκηρυχθούν εκ νέου τα οκτώ Σχέδια, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πλήρη αναστολή των εργασιών, τη μερική αναστολή των εργασιών, τη φροντίδα, τους αυτοεργοδοτούμενους, το ανεργιακό επίδομα.

«Συνεχίζουμε ως Κυβέρνηση τη στήριξη προς όλους τους εργαζομένους, προς όλες τις επιχειρήσεις», είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τονίζοντας ότι «οποιοιδήποτε υποβάλουν αιτήσεις για τα σχέδια αυτά, για τον μήνα Μάιο, και δεν έλαβαν την εφάπαξ χορηγία που δόθηκε τον Απρίλιο, θα μπορούν να λάβουν και τη χορηγία του εφάπαξ ποσού».

«Είναι πολύ σημαντική η επαναπροκήρυξη των εν λόγω σχεδίων, διότι με αυτά η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των εργαζομένων, συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων», σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Για την επέκταση των Ειδικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το Υπουργείο ανακοινώνει ότι με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα επαναπροκηρυχθούν για τον Μάιο 2021 τα ακόλουθα Ειδικά Σχέδια:

(1) Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης. Δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα ή φυσικά πρόσωπα (εργοδότες) τα οποία τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας,

(2) Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης. Δικαιούχοι είναι νομικά ή φυσικά πρόσωπα (εργοδότες) τα οποία δύνανται να εργαστούν μόνο με τηλεργασία ή με παράδοση κατ’ οίκον ή με παράδοση σε επαγγελματικό υποστατικό ή που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, λόγω των συνεπειών της πανδημίας,

(3) Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων με επιδότηση 97% των εργαζομένων για τα κλειστά καταλύματα και 90% των εργαζομένων για τα ανοικτά,

(4) Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων Συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό, με επιδότηση 97% των εργαζομένων για τις κλειστές επιχειρήσεις και 65% των εργαζομένων για τις ανοικτές επιχειρήσεις,

(5) Ειδικό Σχέδιο για Ορισμένες Κατηγορίες Αυτοτελώς Εργαζομένων,

(6) Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων που έχουν εξαντλήσει το ανεργιακό τους επίδομα,

(7) Σχέδιο για Ειδικό Επίδομα Απουσίας από την Εργασία για Φροντίδα Παιδιών για εργαζομένους που έχουν την ευθύνη για τη φροντίδα παιδιών μέχρι 15 ετών ή / και παιδιών με αναπηρίες ανεξαρτήτως ηλικίας και δεν μπορούν να εργαστούν είτε με τηλεργασία ή με εργασία από το σπίτι ή με ευέλικτο ωράριο και εφόσον δεν υπάρχει πρόνοια φύλαξης / φροντίδας των παιδιών για την περίοδο 4 – 8 Μαΐου που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα, βάσει των Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας, και

(8) Ειδικό Επίδομα Απουσίας από την Εργασία, για εργαζομένους που εμπίπτουν στον κατάλογο των ασθενών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, οι οποίες έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η δαπάνη για την υλοποίηση των σχεδίων για τον μήνα Μάιο 2021 εκτιμάται σε 40 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται.

Επιπρόσθετα, για επιλέξιμες επιχειρήσεις ή και αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα που θα εγκριθούν στα σχέδια Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης, Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης και στο Ειδικό Σχέδιο για Ορισμένες Κατηγορίες Αυτοτελώς Εργαζομένων καθώς και για όλους τους εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενους που συμμετέχουν στο Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων Συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό και θα πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή της 5ης εφάπαξ χορηγίας για τον μήνα Απρίλιο 2021 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5/05/2021 αλλά δεν είχαν συμμετάσχει ή εγκριθεί στα αντίστοιχα Ειδικά Σχέδια Απριλίου 2021, θα μπορούν - αναφέρεται - να λάβουν την εν λόγω εφάπαξ χορηγία, με βάση την αίτηση τους για τον Μάιο 2021 εάν δεν ήταν δικαιούχοι για τον Απρίλιο 2021.