You are here

Οι επιχειρήσεις «βλέπουν» μείωση των φόρων της κρίσης

06/09/2019 07:01

Μετά την «ταφόπλακα» που μπήκε στην επιχειρούμενη πριν από ένα μήνα αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι επιχειρηματίες επανέρχονται δριμύτεροι για να αποκτήσουν και αυτοί ένα μεγάλο ή μικρό κομμάτι από την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτιούμενη δημοσιονομική κατάσταση.

Οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι αποδέχθηκαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τους μισθούς και τις αποκοπές του 2013 και διεκδικούν σήμερα κάτι ανάλογο από το κράτος.

Υποστηρίζουν ότι τα σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, που ξεπερνούν τις προσδοκίες, πρέπει να διοχετευτούν για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις, συντηρώντας, έτσι, τους σχετικά ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα περιλαμβάνει ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις που θα αντισταθμίσουν τις επιβαρύνσεις της κρίσης αλλά και την παρατηρούμενη οικονομική επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, αξιώνουν κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο ταμείο κοινωνικής συνοχής ύψους 2%.

Διεκδικούν επίσης μείωση της εισφοράς εργοδοτών στα ταμεία πλεονάζοντος προσωπικού και προστασίας δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη από 1,2% στο 0,6% καθώς, το σύνολο των αποθεμάτων των εν λόγω ταμείων ξεπερνά τα €540 εκ.

Ζητούν παράλληλα μείωση του φόρου άμυνας επί των μερισμάτων από 17% σε 15% και μείωση του φόρου πάνω στους τόκους από καταθέσεις από 30% σε 15%. 

Επιπλέον θέλουν κίνητρα επιταχυνόμενης απόσβεσης για επενδύσεις, ώστε να αφαιρούνται από τα κέρδη που λογίζονται ως μερίσματα τα οποία υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα, οι επενδύσεις σε μηχανήματα, εξοπλισμό, απόκτηση μετοχών σε νέες ή υφιστάμενες λειτουργούσες επιχειρήσεις ή συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

Μία από τις επιβαρύνσεις της κρίσης ήταν το τέλος εταιρειών και σήμερα ζητούν κατάργηση του.

Σημειώνεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, το 2013 οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι επιβαρύνθηκαν με:

Αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 10% σε 12,5%,

Αύξηση του φόρου πάνω στα επιτόκια από καταθέσεις από 15% σε 30%.

Αύξηση της έκτακτης εισφοράς άμυνας σε μερίσματα από 15% σε 17%.

Αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ.

Σημειώνεται ότι οι εργοδότες συνεισφέρουν από τον περασμένο Μάρτιο στο ταμείο ασφάλισης και υγείας για σκοπούς ΓεΣΥ.

Τα τελευταία χρόνια κυβέρνηση και βουλή μείωσαν τις φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά κυρίως στον τομέα των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι φόροι που πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν στα επίπεδα του 2013.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μαριος Τσιακκής με δηλώσεις τους στη StockWatch επισημαίνουν ότι ωρίμασε ο χρόνος για να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που είχαν επωμιστεί και συνεχίζουν να επωμίζονται μεγάλο φορολογικό κόστος σε μία περίοδο που κοινός στόχος όλων, όπως σημειώνουν, είναι η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η εκτέλεση έργων ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και αντιμετώπισης «της γάγγραινας των κόκκινων δανείων».

Οι ηγεσίες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ θεωρούν και φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις ότι τουλάχιστον επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη δεν θα τεθεί στο τραπέζι αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου.

Ειδικά σε σχέση με το ύψος των εισφορών στο ΓεΣΥ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν περαιτέρω αύξηση των εισφορών και επαναφέρουν την αξίωση τους για διεξαγωγή μελέτης οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έχει παγοποιηθεί.

Τα αιτήματα των εργοδοτών βρίσκονται ήδη ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος με τη σιωπή του είχε στηρίξει τις καθολικές αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων κατά της αύξησης του συντελεστή του εταιρικού φόρου.

Σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα των δύο εργοδοτικών οργανώσεων, βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΟΙΚ και τεχνοκρατικά επιτελεία αξιολογούν τα αιτήματα των μελών των εργοδοτικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ είχε ανακοινώσει δημόσια τον περασμένο Αύγουστο ότι στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς θα περιληφθεί η ελάφρυνση που αυξάνει την έκπτωση για τις συνεισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και ταμεία συντάξεων από το 1/6 στο 1/5.

Γίνονται επίσης σκέψεις για κατάργηση του τέλους των €350 στον έφορο εταιρειών, κάτι το οποίο ο υπουργός οικονομικών είχε προτείνει να περιλάβει ως φορολογικό αντιστάθμισμα στους επιχειρηματίες, αν αυξανόταν ο συντελεστής του εταιρικού φόρου.

Του Λεύκου Χρίστου