You are here

Lockdown Vs οικονομία

05/01/2021 06:55

Με εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα περιλαμβανομένου και του καθολικού lockdown ανηφορίζει σήμερα το πρωί στο Προεδρικό, η επιδημιολογική ομάδα. Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα με 665 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά, δήλωσε ο επιδημιολόγος Πέτρος Καραγιάνης.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εκφράζουν ανησυχίες ως προς την εφαρμογή ενός νέου lockdown, τονίζοντας ότι οι μικρές και όχι μόνο επιχειρήσεις, δε θα αντέξουν. Ακόμα κι αν το νέο lockdown είναι μόνο μερικών εβδομάδων.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι «εμείς θα καταθέσουμε τις εισηγήσεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσης του Covid-19, η τελική όμως απόφαση ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη».

Τόνισε ότι «εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα τις προηγούμενες ημέρες όπως θα έπρεπε δεν θα φθάναμε στο σημείο να συζητούμε σήμερα για την επαναφορά ενός γενικού  lockdown».

Στο τραπέζι όπως όλα δείχνουν θα τεθούν δύο σενάρια:

Πρώτον, παράταση των υφιστάμενων μέτρων με περιορισμό στη μετακίνηση με την επιστροφή της αποστολής sms για τις μετακινήσεις

Δεύτερον, καθολικό lockdown όπως ίσχυσε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι ανησυχίες πηγάζουν από τρεις παράγοντες: α) την πίεση που δέχονται τα νοσηλευτήρια καθώς σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία οι ασθενείς που νοσηλεύονται ανέρχονται στους 180 εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση, το δείκτη μεταδοτικότητας και τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που έφθασε και στην Κύπρο.

Σωστή επιτήρηση, όχι lockdown

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχαλάκης Αντωνίου, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις επιχειρήσεις τα αυστηρότερα μέτρα υποδεικνύοντας ότι «εμείς πιστεύουμε ότι με την αυστηρή επιτήρηση των μέτρων, τη σωστή εφαρμογή της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων μπορεί να περιοριστεί η πανδημία χωρίς να πρέπει να κλειδωθούμε και πάλι όλοι σπίτι μας».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση και δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ακόμη ένα καθολικό lockdown έστω και 15 ημερών.

«Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις να κλείνουν και τα λειτουργικά έξοδα να τρέχουν, όπως τα ενοίκια, οι δημοτικοί φόροι, το ηλεκτρικό ρεύμα και τόσα άλλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τις επιχειρήσεις είναι τα ενοίκια, γι’ αυτό η ΟΕΒ υπέβαλλε από τις 21 Δεκεμβρίου συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση η οποία επεξεργάζεται σχέδιο για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί πιο βαριά από την επιδημιολογική κρίση. Σημασία έχει ποιους κλάδους θα εντάξει στο σχέδιο και για πόσο χρονικό διάστημα χωρίς να δημιουργεί δημοσιονομικούς κραδασμούς», ανέφερε.

SOS για μικρές επιχειρήσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε την άποψη ότι εάν επιβληθεί νέο καθολικό lockdown οι μικρές επιχειρήσεις και πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι θα βάλουν οριστικά λουκέτο. «Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «δυσχέρεια επικρατεί και ανάμεσα στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις διότι θα είναι δύσκολη η επανεκκίνηση λαμβανομένου υπόψη ότι πριν μερικούς μήνες ήταν πάλι κλειστές και μετά που άνοιξαν παρέλαβαν καινούργιο εμπόρευμα και δεν πρόλαβαν να εισπράξουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι «θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης διότι τα τρέχοντα έξοδα δεν τα καλύπτει κανένας όταν μια επιχείρηση είναι κλειστή, για μερικές έστω εβδομάδες. Τα ενοίκια, οι επαγγελματικές άδειες, τα ρεύματα, οι φόροι τρέχουν, πως θα πληρωθούν όταν οι επιχειρήσεις είναι κλειστές;», διερωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι «το ΚΕΒΕ με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών ζήτησε επαναφορά του νομοσχεδίου για κρατικές εγγυήσεις για εξασφάλιση ρευστότητας, στοχευμένα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση».

Κλειδί η νέα τουριστική σεζόν

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Σωφρόνη Κληρίδη, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού τους τελευταίους δυο μήνες ειδικότερα το Δεκέμβριο με αποτέλεσμα σήμερα να αναγκάζεται να λάβει πιο αυστηρά μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική κατάσταση.

Εκφράζει επίσης ανησυχία για τη νέα τουριστική σεζόν η οποία, όπως υποδεικνύει, θα πρέπει να διασωθεί, αν και περισσότερο εξαρτάται από τις εξελίξεις όπως θα διαμορφωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η εξέλιξη με το εμβόλιο είναι πολύ θετική αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι θα πάρει κάποιο χρόνο ίσως μέχρι και το καλοκαίρι και τότε τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τη νέα τουριστική σεζόν;» είπε. Σημείωσε ότι «εκ των υστέρων φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν ήταν και τόσο αποφασιστική στη λειψή μέτρων».

Σχολιάζοντας την πίεση που δέχονται τα δημοσιονομικά είπε ότι «επί της ουσίας η οικονομία μπορεί να σηκώσει το βάρος των νέων μέτρων διότι το πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης η οποία θα συνεχίσει να τις στηρίζει».

Να στηριχθεί η οικονομία

Ο πρόεδρος του συμβούλιου οικονομίας και ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης, δήλωσε ότι «αν και η οικονομία ταλανίζεται ήδη από τα περιοριστικά μέτρα πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της πανδημίας που θα έχει ένα μακροπρόθεσμο όφελος».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει στηρίξει την οικονομία μέσα και από τη συμβολή της ΕΕ η οποία στηρίζει οικονομικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όπως δήλωσε από την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων».

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «άσπρη μέρα θα δούμε μόνο με τους εμβολιασμούς αν και είναι πολύ αργός για την ώρα ο ρυθμός που εμβολιάζονται οι πολίτες».

Υπενθύμισε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ολόκληρη η υφήλιος και όχι μόνο η Κύπρος.

Της Ηρώς Ευθυμίου