You are here

ΒΟΤ στα αεροδρόμια με ή χωρίς λύση

03/12/2002 15:29
Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, ή οποιεσδήποτε τυχόν εξελίξεις στο εθνικό θέμα που θα διαφοροποιούν τα σημερινά δεδομένα, δεν αλλάζουν τους σχεδιασμούς των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τα χρονοδιαγράμματα για τη διαδικασία κατασκευής, διαχείρισης και μεταβίβασης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε ιδιώτες επενδυτές, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης (ΒΟΤ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου, έχουν μελετηθεί όλα τα πιθανά σενάρια και στη συμφωνία υπάρχει ειδική πρόνοια σε περίπτωση που για οποιουσδήποτε λόγους, διαφοροποιηθεί η πρόβλεψη για συνολική διακίνηση επιβατών (το 2007) γύρω στα 10 εκατομμύρια επιβάτες και 15 εκατομμύρια για το 2015, τότε η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να καλύψει τη διαφορά στα έσοδα του επενδυτή, η οποία θα οφείλεται στη μειωμένη ενδεχομένως διακίνηση επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Συγκοινωνιών της βουλής, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την επικύρωση στο «νικητή» μεταξύ των τριών διεκδικητών - ''Alterra Consortium'', ''Cyprus Airways Group'' και ''Hermes Airports'' – και είπε ότι η τελική συμφωνία θα είναι έτοιμη προς υπογραφή μέχρι τον Ιούνιο του 2003.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νέο αεροδρόμιο Πάφου με διαχειριστή το στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει και την κατασκευή του θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2005 ή στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2006.

Από τις τρεις Κοινοπραξίες μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής κυπριακών εταιρειών εμφανίζει ο όμιλος Cyprus Airways Group με 55% (CAG), o Alterra Consortium (ΑC) με 15 - 20% και ο όμιλος Ηermes Airports (ΗA) με 33%. Συγκεκριμένα, στον Alterra, συμμετέχουν οι εταιρείες Alterra Enterprises Ltd, Singapore Changi Airport Enterprise Pte Ltd, Manchester Airport Plc, Lanitis E C Estates, Amathus Navigation Co Ltd, Cybarco Ltd, Caramondani Bros Ltd, Bechtel International Inc, και Barclays Private Equity.

Στον ''CAG'' συμμετέχουν οι εταιρείες Joannou & Paraskevaidis Group, BAA International BAE Systems και Elleniki Technodomiki TEB SA.

Στον όμιλο ''Hermes Airports'' συμμετέχουν οι εταιρείες Air Rianta International cpt, Bouygues Batiment, Chamber de Commerce et D' Industrie Nice Cote D' Azur, Charilaos Apostolides & Co Ltd, Cyprus Trading Corporation Ltd, Aegis Projects, Hellenic Mining Company Ltd, Iacovou Brothers (Constructions) Ltd και YVR Airport Services Ltd.

Του Κυριάκου Κυριακίδη