You are here

Δύσκολο έτος για SFS

30/08/2012 08:45
Αύξηση των ζημιών της ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2012 η εταιρεία SFS λόγω της μείωσης των εσόδων από χρηματοοικονομικά και ακίνητα και εν μέσω της επιδεινούμενης κρίσης.

Οι ζημιές που αναλογούν στους μετόχους αυξήθηκαν στα €4,4 εκ. από €3,9 εκ. πέρσι.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, μικρή αύξηση των ζημιών ήταν αναμενόμενη κυρίως λόγω των δυσμενών και αρνητικών οικονομικών δεδομένων που επικρατούν τόσο στην κυπριακή αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές. Η τελική ζημιά της περιόδου διαμορφώθηκε από τη μη αναμενόμενη αύξηση ζημιάς συνδεδεμένης εταιρείας του ομίλου, το ακριβές ποσό της οποίας περιήλθε στην προσοχή της εταιρείας μετά την έκδοση προειδοποίησης κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου.

Τα ολικά εισοδήματα του ομίλου μειώθηκαν κατά 15% στα €11,6 εκ. από €13,6 εκ. Ο κύριος λόγος είναι η μείωση των εισοδημάτων από πωλήσεις γης και ακινήτων καθώς και από τη μείωση των εισοδημάτων του εμπορικού και χρηματοοικονομικού τομέα.

Τα εισοδήματα χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων μειώθηκαν κατά 61,86% στις €336,5 χιλ. από €882,3 χιλ. Στις πωλήσεις γης και ακινήτων η μείωση ανέρχεται στο 52,5%.

Τα έξοδα πωλήσεων και διανομής μειώθηκαν κατά 13,9% στις €833,6 χιλ. από €967,9 χιλ., ενώ η μείωση στα έξοδα διαχείρισης φάνει το 37,7% πέφτοντας στα €3,1 εκ. από €5 εκ.

Στα αποτελέσματα του 2011, περιλαμβανόταν ποσό €1,6 εκ. από την εκποίηση της συνδεδεμένης εταιρείας Cypra Limited.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η εταιρεία αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 διαφαίνεται ότι θα είναι εξίσου δύσκολο σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου. Στόχος του έτους είναι ο Όμιλος να προστατεύσει τα κεφάλαια των μετόχων από τις σημαντικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις αξίες των επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας με σκοπό τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου και την έξοδο της οικονομίας από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Οι προοπτικές του ομίλου, τονίζεται, αναμένεται να επηρεαστούν από τις εξελίξεις των συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα και την πορεία που θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Περαιτέρω οι προοπτικές αναμένεται να επηρεαστούν μεταξύ άλλων από τις εξελίξεις της οικονομικής κρίσης, την πορεία του κυπριακού και ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς επίσης και από την πορεία των ευρωπαϊκών κα διεθνών χρηματιστηρίων σε μικρότερο βαθμό.

Γ.Χ.