You are here

Πτώση 18 θέσεων ανταγωνιστικότητας

28/09/2016 13:55
Η Κύπρος υποχώρησε 18 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum με τους πλείστες δείκτες να καταγράφουν πτώση.

Ένα χρόνο μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η Κύπρος χάνει σε ανταγωνιστικότητα σε θέματα θεσμών, υγείας και εκπαίδευσης, καινοτομίας και σε ζητήματα που αφορούν τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η Κύπρος διολίσθησε στην 83η θέση στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του WEB για το 2016-2017 έναντι της 65ης θέσης που έλαβε πέρσι.

Ο δείκτης δείχνει την επίδοση των χωρών σε 12 δείκτες: Τους θεσμούς, τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον, την υγεία και εκπαίδευση, την ανώτερη εκπαίδευση και εξάσκηση, την αποτελεσματικότητα της αγοράς υπηρεσιών και αγοράς εργασίας, την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, την τεχνολογική ετοιμότητα, το μέγεθος της αγοράς, την εξειδίκευση των επιχειρήσεων και την καινοτομία.

Η έκθεση για την Κύπρο ετοιμάστηκε με τη συμβολή στελεχών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου (τον Πάμπο Παπαγεωργίου) και της Τρ. Κύπρου (τη Μαρία Γεωργιάδου και τον Χάρη Πουαγκαρέ).

Στα αρνητικά δεδομένα για την Κύπρο περιλαμβάνεται το μέγεθος της αγοράς (114η θέση έναντι 112η πέρσι) και η ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς (120η θέση) που διολίσθησε κατά 12 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος κατέχει ψηλή θέση σε θέματα που αφορούν την υγεία και τη βασική εκπαίδευση (36η θέση), ωστόσο πέρσι είχε ψηλότερη θέση ( 17η θέση).

Ψηλή είναι η θέση της Κύπρου για την αποδοτικότητα της αγοράς (33η θέση) και την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας (48η θέση).

Η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν και φέτος τις κορυφαίες θέσεις.

Η Ελλάδα διολίσθησε στην 86η θέση. Πέρσι κατείχε την 80η θέση.

Την πρώτη θέση διατήρησε η Ελβετία ενώ ακολούθησαν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ που διατήρησαν επίσης τις θέσεις που είχαν πέρσι.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Φινλανδία.

Της Γεωργίας Χαννή