You are here

Στήριξη μικρομεσαίων από ΕΕ

08/02/2002 17:03
ΚΕΒΕ: Εκστρατεία για τη στήριξη της Βιομηχανίας

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων της Κύπρου το 2000 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 1999, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του 2001 αύξηση υπήρξε και κατά τους πρώτους μήνες του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγγειλε εκστρατεία για τη στήριξη της Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την τύχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού όπως είπε, τον τελευταίο καιρό η βιομηχανική παραγωγή έχει πέσει στο 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) από το 18 - 19% που ήταν πριν μερικά χρόνια.

Ανακοίνωσε ακόμη, ότι μέσα στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το επιμελητήριο για ενημέρωση των μελών του για την εναρμόνιση με το Κοινοτικό κεκτημένο, ο διαπραγματευτής της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, θα αναλύσει στις 27 Φεβρουαρίου, σε ειδική ημερίδα στα μέλη του ΚΕΒΕ, με λεπτομέρεια τα προγράμματα στήριξης της βιομηχανίας που έχει η ΕΕ. Ο κ. Μάουρερ θα συνοδεύεται από δέκα περίπου εμπειρογνώμονες της ΕΕ, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα βιομηχανίας.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της οικονομίας μετά τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000, ο κ. Ρολόγης είπε ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επενδύσεις σε επεκτάσεις και υποδομή τα κεφάλαια που άντλησαν από το ΧΑΚ. Πρόσθεσε επίσης ότι εάν δοθούν φορολογικά κίνητρα τότε θα ενθαρρυνθούν οι Δημόσιες εταιρίες να δίδουν μερίσματα στους μετόχους από τα κέρδη τους.

Τέλος, ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες πληροφορήθηκε από την Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδια για τους προϋπολογισμούς, ότι ο στόχος της ΕΕ κατά τις Προεδρίες της Ισπανίας, της Δανίας και της Ελλάδας θα είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και η περιφερειακή ανάπτυξη. Προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί μεγάλα ταμεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.