You are here

Ζημιές €27 εκ. στη Λούης

31/08/2012 08:57
Μικρή μείωση των ζημιών του ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2012 το συγκρότημα Λούης που πλήγηκε από τη μεγάλη μείωση της ζήτησης για κρουαζιέρες.

Η καθαρή ζημιά που αναλογεί στους μετόχους παρουσίασε συνολικά μείωση €2,1 εκ. ή 7,3% στα €26,6 εκ. από €28,8 εκ. Στη μείωση των ζημιών συνέβαλε και το γεγονός ότι πέρσι τα αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με τη μη επαναλαμβανόμενη χρέωση που αφορούσε τη διευθέτηση της διαφοράς με τη Star Cruises. Αρνητικά επίσης επέδρασαν και οι συναλλαγματικές ζημιές σε σύγκριση με συναλλαγματικό κέρδος κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Οι δραστηριότητες του Συγκροτήματος της Louis plc χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, λόγω του ότι τα περισσότερα πλοία και ξενοδοχεία δεν λειτουργούν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να παρουσιάζει συνήθως κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε χρόνου ζημίες.

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημαντική μείωση 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 στα €75,4 εκ. από €104,9 εκ.

Η μείωση αυτή προήλθε από τις δραστηριότητες της Louis Cruises (-39%) καθότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου ουσιαστικά λειτουργούσε μόνο ένα πλοίο σε σύγκριση με τρία κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα η ζήτηση για κρουαζιέρες από τον Πειραιά παρουσίασε, λόγω της πολιτικοοικονομικής κρίσης στη χώρα, μεγάλη μείωση. ΄ Όσον αφορά τη Louis Hotels ο κύκλος εργασιών της διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της Louis plc είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κέρδους προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων ξενοδοχείων (EBITDAR) για την πρώτη εξαμηνία του 2012 και αυτό παρά τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Η μείωση του λειτουργικού κόστους του Συγκροτήματος προήλθε και από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τη διεύθυνση προς αυτή την κατεύθυνση. Το λειτουργικό κέρδος φέτος ανήλθε στα €4,2 εκ. σε σύγκριση με €10,7 εκ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μια χειροτέρευση της τάξης των €6,5 εκ.

Η ζημιά από εργασίες του Συγκροτήματος μετά τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης ανήλθε στα €25,6 εκ. και παρουσιάζεται φέτος αυξημένη κατά €5,2 εκ. σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011. Θετικά επέδρασε η μείωση των αποσβέσεων (-€3,4 εκ.) λόγω μικρότερου αριθμού κρουαζιερόπλοιων ενώ αρνητική ήταν η επίδραση των αυξημένων ενοικίων ξενοδοχείων (+€1 εκ.) και των καθαρών εξόδων χρηματοδότησης (+€1 εκ.).

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις τα καθαρά αποτελέσματα για το 2012 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα, δεδομένου ότι το 2011 είχε επιβαρυνθεί με σημαντικές μη επαναλαμβανόμενες χρεώσεις, όχι όμως κερδοφόρα.

Γ.Χ.