You are here

Τύπος: Ελευθεροποίηση συναλλάγματος και μυστικοί λογαριασμοί

16/07/2003 09:07
Προς παγοποίηση της προγραμματισμένης πλήρους ελευθεροποίησης του συναλλάγματος και της διακίνησης κεφαλαίων, αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των κρυφών λογαριασμών, οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα. Όπως σχετικώς αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», Μάρκος Κυπριανού και Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αποφάσισαν να μη δοθεί οποιαδήποτε νομισματική χαλάρωση νωρίτερα από την 1η Μαΐου όταν η Κύπρος θα ενταχθεί επισήμως στην ΕΕ και θα είναι υποχρεωμένη να το πράξει, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το φαινόμενο εξόδου χρημάτων από την Κύπρο.

Κατά τα άλλα, στη σημερινή οικονομική ειδησεογραφία κυριαρχούν:

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πάγωσε το ενδιαφέρον Τ/κ», γράφει ότι πάγωσε εντελώς ξαφνικά το μεγάλο ενδιαφέρον που αρχικά είχε επιδειχθεί από Τ/κ επιχειρηματίες για εγγραφή των εταιρειών τους στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών. Την παγοποίηση του ενδιαφέροντος φαίνεται να προκάλεσαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποια προβλήματα που προέκυψαν στα κατεχόμενα από την εγγραφή στο Τμήμα της πρώτης Τ/κ εταιρείας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί (Τ/κ) μέτοχοι της εταιρείας υπέστησαν πιέσεις για να μην προχωρήσουν σε εργασίες στις ελεύθερες περιοχές.

Αλλού, γράφει ότι θα τεθεί υπό περιορισμό η εισηγμένη New Marathon, αν μέχρι αύριο δεν παρουσιάσει τους ελεγμένους λογαριασμούς για τη χρήση του 2002.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τονωτική ένεση στην οικονομία», γράφει ότι ο επαναπατρισμός περίπου δύο δισεκατομμυρίων λιρών από τους λεγόμενους κρυφούς λογαριασμούς, θεωρείται σημαντική ενίσχυση για την οικονομία και τη κυπριακή λίρα. Στόχος της κυβέρνησης, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, είναι όπως μετά την πλήρη ελευθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος, να εξαγγείλει φορολογική αμνηστία για την επάνοδο και των κεφαλαίων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Αλλού, γράφει ότι σε συμφωνία οδηγούνται οι συντεχνίες και η Διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επιθετική πολιτική για να θωρακισθεί το ευάλωτο του κυπριακού Χρηματιστηρίου», γράφει ότι οι σημερινές εξελίξεις απαιτούν επίσπευση – για σκοπούς πρόληψης διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό – της επιθετικής πολιτικής, η οποία είχε προγραμματισθεί από το ΔΣ του ΧΑΚ να αρχίσει το 2004 – 2005. Ομάδα τεχνικών αναχώρησε χθες για την Αθήνα για να μελετήσει τα τεχνικά συστήματα υποστήριξης του χρηματιστηρίου της Σοφοκλέους,

Αλλού, γράφει ότι κλείνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρίας (ΕΜΕ).