You are here

Τύπος: Το χαστούκι των S&P’s

20/02/2004 08:59
Η χθεσινή απόφαση του αμερικανικού Οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, για υποβάθμιση της προοπτικής διαβάθμισης του εσωτερικού χρέους της Κύπρου, είναι το κυρίαρχο θέμα στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προειδοποίηση για το έλλειμμα» γράφει πως η εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ύψος ρεκόρ κατά το 2003, άρχισε να επιφέρει τις πρώτες αρνητικές συνέπειες. Καθώς ο αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες την προοπτική διαβάθμισης του εσωτερικού χρέους της Κύπρου, προειδοποιώντας παράλληλα, πως μια λύση του κυπριακού θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα δημόσια οικονομικά. Όπως σημειώνεται, παρόλο που η χθεσινή απόφαση δεν θα έχει άμεση επίπτωση στο εξωτερικό χρέος της Δημοκρατίας, εγείρεται σοβαρότατο ενδεχόμενο να επέλθει υποβάθμιση στους επόμενους μήνες σε περίπτωση που δεν αναστραφεί η άσχημη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Αλλού, γράφει για κέρδη £9,5 εκ. λιρών για τη Λαϊκή Τράπεζα το 2003.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αισιοδοξούν για τον τουρισμό» αναφέρεται στις τοποθετήσεις της ηγεσίας των εμπλεκομένων στον τουρισμό, φορέων, κατά τη χθεσινό 26ο Ξενοδοχειακό Σεμινάριο διεύθυνσης του ΠΑΣΥΞΕ, καθώς επίσης και στις θέσεις στο ίδιο σεμινάριο του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, Γιώργου Λιλλήκα. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στις ομιλίες στο σεμινάριο, των προέδρων του ΠΑΣΥΞΕ, του ΚΟΤ, καθώς και στο χαιρετισμό του Υπουργού Εμπορίου.

Αλλού, γράφει πως πληθαίνουν οι Τ/κ εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές, φθάνοντας σήμερα τις συνολικά τις 10.000, εκ των οποίων μόνον οι 2.000 είναι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τρία χαστούκια για την κυπριακή οικονομία» σημειώνει πως η χθεσινή μέρα δεν ήταν από τις καλύτερες για τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου. Τα τρία χαστούκια είναι α) η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ότι το έλλειμμα το 11μηνο του 2003, έφθασε το 6%, β) η αναθεώρηση των Standard & Poor’s από θετική σε αρνητική, της βαθμολογίας πιστοληπτικής ικανότητας του μακροπρόθεσμου εγχώριου χρέους (σε κυπριακές λίρες) της Κυπριακής Δημοκρατίας, γ) Στην ανακοίνωση της Eurostat πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου έφθασε στα 2,6 δις ευρώ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2003.

Αλλού, γράφει για επιστροφή στα κέρδη για τον Όμιλο της Λαϊκής ως προς τη χρήση του 2003.