You are here

Τύπος: Καταπέλτης το προσχέδιο για διαβατήρια

15/09/2020 06:53

Τα κενά που εντόπισε η ελεγκτική υπηρεσία σε αποφάσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου, καθώς και η προώθηση μεταρρυθμίσεων που προανήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομικών κατά τη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της βουλής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Καταπέλτης το προσχέδιο για διαβατήρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα κενά που εντόπισε η ελεγκτική υπηρεσία σε αποφάσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου.  Όπως ανέφερε χθες ο γενικός ελεγκτής προς τα μέλη της επιτροπής οικονομικών, στο προσχέδιο του πορίσματος της ελεγκτικής υπηρεσίας καταγράφεται μεταξύ άλλων, ότι κάποιες πολιτογραφήσεις στους πέντε φακέλους που ερευνήθηκαν έγιναν εκτός του νομικού πλαισίου. Ενώπιον της επιτροπής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε πως εντοπίστηκαν θέματα που αφορούν την πολιτογράφηση των μελών των οικογενειών των επενδυτών. Όπως είπε, οι πολιτογραφήσεις γίνονταν από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένο από τον νόμο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι παρά την πανδημία, το lockdown και τα άλλα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά και την ύφεση που καταγράφεται, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο οι τράπεζες παραχώρησαν νέα δάνεια ύψους €2,1 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αισιόδοξος για μεγάλη ανάκαμψη το 2021 ο Πετρίδης
  • Ο Covid-19 δεν είναι λόγος για πλεονασμούς
  • Εξετάσεις για Α7, Α8
  • Λιγότερες υπογραφές για επίδομα ανεργίας ταχύτερα

Πολίτης

 «Χρυσά διαβατήρια σε οικογενειακή συσκευασία!»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το προσχέδιο της έκθεσης του γενικού ελεγκτή που βασίζεται σε πέντε φακέλους πολιτογραφήσεων το οποίο συζητήθηκε χθες στην επιτροπή οικονομικών. Όπως αναφέρεται, ο υπουργός οικονομικών ζήτησε χρόνο, ο οποίος του δόθηκε, για να μελετηθεί η έκθεση και έκανε λόγο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά της βουλής επειδή συζητήθηκε η έκθεση προτού ενημερωθούν τα αρμόδια υπουργεία. Μέσα από την έκθεση, όπως ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εντοπίζεται το ενδεχόμενο να έχει ανοίξει μια κερκόπορτα που επέτρεψε σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από το εξωτερικό να αποκτήσουν κυπριακά διαβατήρια.

«Μεταρρυθμίσεις, προαπαιτούμενο της ανάκαμψης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που προανήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομικών κατά τη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της βουλής.  Ο κ. Πετρίδης δεν έκρυψε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιβληθούν ως όρος για την απορρόφηση κονδυλίων ύψους €1,1 δισ., αλλά πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει ανάγκη από διαρθρωτικές παρεμβάσεις και ζήτησε συνεννόηση, συνεργασία και ομοθυμία μεταξύ κυβέρνησης και βουλής.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Κανονικότητα και στις τράπεζες

Χαραυγή

 «Μαύρες συναλλαγές με ‘χρυσά’ διαβατήρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι κομπίνες με επενδύσεις – μαϊμού πίσω από τα χρυσά διαβατήρια που εντόπισε ο γενικός ελεγκτής από τον έλεγχο πέντε φακέλων. Όπως ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, ακίνητα βαφτίστηκαν ως πρώτη κατοικία και χρεώθηκαν με ΦΠΑ 5% αντί 19%. Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για ενδεχόμενη απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα και παρουσίασε επτά μεθόδους που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον κατά την περίοδο 2013-2020.

«ΥΠΟΙΚ: ‘Δεν βλέπουμε λόγο για πάγωμα των εκποιήσεων’»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα είναι αντίθετες με το πάγωμα των εκποιήσεων, αλλά και με τις εισηγήσεις των κομμάτων για προστασία της πρώτης κατοικίας και των ευάλωτων δανειοληπτών. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσαν χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ότι «δεν βλέπουμε λόγο για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πραγματοποιήθηκαν 15 πτήσεις επαναπατρισμού

Αλήθεια

 «Κάτω του 7% η μείωση του ΑΕΠ το 2020»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η άποψη του υπουργού οικονομικών ότι η ύφεση της οικονομίας το 2020 θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω από το 7%. Ο κ. Πετρίδης μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών σημείωσε ότι το 2021 υπολογίζεται ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη γύρω στο 5,6%, κάτι ωστόσο που θα εξαρτηθεί από την εξωτερική ζήτηση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι μικρή αύξηση παρουσίασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Απρίλιο. Ειδικότερα, τα ΜΕΔ ανήλθαν σε €8,953 εκ. τον Απρίλιο από €8,929 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιο ευάλωτος ο τουρισμός σε Κύπρο και Ν. Ευρώπη λόγω Covid-19
  • Αύξηση 15% στο σύνολο των εργαζομένων
  • ΣΤΟ 1,2% το ποσοστό των κενών θέσεων το 2ο τρίμηνο
  • Ενάντια στην επέκταση αναβολής εκποιήσεων – Κεντρικός τραπεζίτης

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ; – Τι κρύβεται πίσω από την απόσυρση του Όρουτς Ρέις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ! – Θέμα νομιμότητας πολιτογραφήσεων θέτει ο Οδυσσέας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ – Πάζλ για δυνατούς λύτες η Ανατολική Μεσόγειος μέχρι 24-25 Σεπτεμβρίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΑΥΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ «ΧΡΥΣΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ