You are here

Τύπος: «Κενά αέρος» λόγω Thomas Cook

21/05/2019 07:03

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει φέτος ο τουριστικός τομέας, το ενδεχόμενο διασάλευσης των εργασιακών σχέσεων στην ΑΗΚ και οι συζητήσεις που είχε χθες στην Κύπρο ο διαπραγματευτής της ΕΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «’Κενά αέρος’ λόγω Thomas Cook»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει φέτος ο τουριστικός τομέας. Όπως αναφέρεται, ο ισχυρός και εντεινόμενος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες και οι οικονομικές ζημιές των εταιρειών που διοργανώνουν ταξίδια, ενδέχεται να οδηγήσουν στη μείωση των αφίξεων αλλά και στην προς τα κάτω πίεση των τιμών για πακέτα διακοπών. Τα τελευταία αποτελέσματα της βρετανικής Thomas Cook έδειξαν ζημιές οι οποίες υπολογίστηκαν σε €1,7 δισ. προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία είδε της απώλειες της μετοχής της να προσεγγίζουν το 40%.  Με βάση πληροφορίες, η εταιρεία στην Κύπρο για το 2018 είχε μερίδιο αγοράς 7% που αναλογεί σε περίπου 280 χιλ. τουρίστες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι δεν αναμένεται να δοθούν γενικές αυξήσεις την τριετία 2020-2022, ωστόσο θα παραχωρηθούν ετήσιες προσαυξήσεις. Παράλληλα στον προϋπολογισμό του 2020, θα περιληφθεί πρόνοια για να προσαρμοστούν οι μισθοί με την καταβολή του 50% της αύξησης του υποκείμενου της ΑΤΑ του έτους που προηγείται.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περδίος: Όχι πανικός, παρακολουθούμε την κατάσταση – Δεν γίνεται να λέμε συνέχει ότι μας πανικοβάλει το ένα ή το άλλο πρόβλημα
  • Απειλούν ξανά με απεργία οι αορίστου χρόνου
  • Απασχόληση αλλοδαπών σε εστιατόρια
  • Το Apollo Heights πάει στην Apollo

Πολίτης

 «Πάνε σε μέτρα στην ΑΗΚ για ΓεΣΥ και αποκοπές»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το ενδεχόμενο διασάλευσης των εργασιακών σχέσεων στην ΑΗΚ.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εργαζόμενοι ζητούν να συνεχίσει η ΑΗΚ να καταβάλλει 5,9% επί των απολαβών τους για σκοπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον εκτός ΓεΣΥ ιδιωτικό τομέα και το 1,85% για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ. Διεκδικούν επίσης την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του διοικητικού δικαστηρίου για ακύρωση των αποκοπών σε μισθούς και ωφελήματα, παρά το ότι εκκρεμεί έφεση. Από σήμερα ως τις 30/5 οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν για την εξουσιοδότηση των συντεχνιών να λάβουν δυναμικά μέτρα αν χρειαστεί.

 «Σκληρό Brexit που φοβίζει»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι συζητήσεις που είχε χθες στην Κύπρο ο διαπραγματευτής της ΕΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Στις συζητήσεις επικράτησε το εφιαλτικό σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα σκληρό Brexit. O ευρωπαίος διαπραγματευτής και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε κοινές τους δηλώσεις διαμήνυσαν στο Λονδίνο ότι προτιμητέα επιλογή είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου με συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, που θα έχει τις λιγότερο αρνητικές συνέπειες για όλους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απλόχερη στήριξη για την ΑΟΖ – Μισέλ Μπαρνιέ
  • Παραμένει το backstop στο νομοσχέδιο του Brexit
  • Ζητείται προσοχή – Αιτία υποβάθμισης οι δικαστικές αποφάσεις για το μισθολόγιο
  • Πρόσθετες πτήσεις προς Αθήνα – Cyprus Airways

Χαραυγή

 «Έδωσαν χαρακτηριστικά μονιμότητας στην κρίση που μαστίζει την αγροτιά»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το υπουργείο γεωργίας που μπήκε στον χορό τον προεκλογικών δεσμεύσεων. Όπως σημειώνεται, ο υπουργός γεωργίας προχώρησε μέσα από χθεσινή διάσκεψη σε εξαγγελίες. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, υπέδειξε ότι οι αγρότες αναμετρούνται καθημερινά με την πραγματικότητα και όχι με τις εξαγγελίες. 

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημαντική μείωση 51,1% σημειώθηκε στις αεροπορικές μεταφορές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • DBRS: Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις
  • Εκποιήσεις πρώτης κατοικίας με φουσκωμένα δάνεια
  • Απογοήτευση για τις αποζημιώσεις στην υπόθεση Αστρασόλ
  • Τελεσίγραφο από τη συντεχνία Ισότητα ρ

Αλήθεια

 «Νέο διάταγμα για απασχόληση φοιτητών τρίτων χωρών κα αιτητών ασύλου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έκδοση νέων διαταγμάτων που αφορούν την εργοδότηση αιτητών ασύλου και φοιτητών τρίτων χωρών που προχώρησε η αρμόδια υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Η ΟΕΒ, σημειώνεται, με ανακοίνωση της ενημέρωσε σχετικά τις επιχειρήσεις – μέλη της για την πιο πάνω εξέλιξη και προτρέπει όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το τμήμα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής της ομοσπονδίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης DBRS σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με το σημαντικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχει ακόμα στο τραπεζικό σύστημα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη, αλλιώς απεργία – Ισότητα
  • Ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας – Thomas Cook
  • Σημαντική μείωση 51,1% το α’ τρίμηνο του 2019 – Αερομεταφορές
  • Αύξηση 11% στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο – Βιομηχανία

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΙΔΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑ – Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στην παραπληροφόρηση του ΑΚΕΛ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΝΕ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΗΚ ΓΙΑ ΓΕΣΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΠΕΣ – Ψηφίζουν οι εργαζόμενοι για την εξουσιοδότηση των συντεχνιών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – Βάζουν πίεση στη βάση και διατηρούν ψηλούς τόνους αντιπαράθεσης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ «ΜΗΔΕΝΙΚΑ»