You are here

Τύπος: Κυβέρνηση στον πάγο

14/12/2018 06:53

Η σημερινή ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η σύγκρουση στην οικοδομική βιομηχανία και η λήψη απεργιακών μέτρων καθώς, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κυβέρνηση στον πάγο»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.  Με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης θα ψηφιστεί σήμερα το απόγευμα ο προϋπολογισμός για το 2019. Όπως αναφέρεται, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τροπολογίες, θα αλλάξουν τα φώτα του προϋπολογισμού και θα αφήσουν την κυβέρνηση όμηρο τους. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, για σημαντικά ζητήματα που ήταν στις προτεραιότητες της, θα ζητά τη συγκατάθεση της βουλής. Κατά πλειοψηφία, δεν αποκλείεται και ομόφωνα να σταυρωθεί το κονδύλι που αφορά το σχέδιο Εστία, μετακινώντας για μερικούς μήνες τις διαδικασίες για ένταξη των δανειοληπτών στο σχέδιο. Μεγάλος πονοκέφαλος θα είναι για την κυβέρνηση και η αποκοπή ή δέσμευση των πιστώσεων για τις αποκρατικοποιήσεις καθώς θα καθυστερήσουν περαιτέρω οι σχεδιασμοί.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οικόπεδα – φιλέτα, κτήρια σε κεντρικά σημεία και κατοικίες αρχίζει και βγάζει η Altamira προς πώληση από ένα χαρτοφυλάκιο που αριθμεί περίπου 3 χιλ. ακίνητα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα κεφάλαια ύψους €49 εκ. στην MTN
  • Ολοταχώς προς μέτρα στην οικοδομική
  • RCB: Κεφαλαιακή επάρκεια και χαμηλός δείκτης ΜΕΧ
  • Τέλος εποχής για το QE

Πολίτης

 «Χτίζουν μέτρα οι οικοδόμοι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σύγκρουση στην οικοδομική βιομηχανία και η λήψη απεργιακών μέτρων που τοποθετούνται στις αρχές του 2019.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επαρχιακές γενικές συνελεύσεις των οικοδόμων, οι οποίες άρχισαν από τον περασμένο μήνα, ολοκληρώθηκαν χθες στην Αμμόχωστο και στο σύνολο τους, μετά από μυστική ψηφοφορία, εξουσιοδότησαν τα διοικητικά συμβούλια των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για λήψη μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην εργοδοτική πλευρά για εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για τις συμβάσεις στον κλάδο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, με το οποίο ενισχύθηκε η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητά αυξήσεις και ισομισθία – Η ΔΕΟΚ παρουσίασε την πολιτική αιτημάτων της για ανανέωση των συμβάσεων
  • Υποχώρηση 1,59% - ΧΑΚ
  • Ελαφρά άνοδος 0,36%

Χαραυγή

 «Πλασιέδες…. Συμφερόντων των ολίγων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.  Οι βουλευτές κατά τη χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκαν στα σκάνδαλα και στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, καλώντας τους κυβερνώντες «να κατέβουν από τον θρόνο τους στο λόφο και να δούνε πως ζει ο λαός.  Ο Στέφανος Στεφάνου κατήγγειλε ότι οι κυβερνώντες είναι «πλασιέδες των συμφερόντων των τραπεζών και χαρακτήρισε επίσης ως ευκαιριακή και γεμάτη σκοπιμότητες τη συμπόρευση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.
Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 85% του μέσου όρου των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η πραγματική ατομική κατανάλωση εκπεφρασμένη σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης κυμάνθηκε στο 92%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εγκρίνεται με αστερίσκο το Εστία, στην παλάντζα τα κονδύλια για ιδιωτικοποιήσεις
  • €100 χιλ. καλείται να πληρώσει ο Μπουλούτας

Αλήθεια

«Σημαντική η αύξηση στο 11μηνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας στην Κύπρο το εντεκάμηνο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το τμήμα εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας το 11μηνο ανήλθαν σε στις 13.505, σε σύγκριση με 12.470 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 8,3%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο οίκος Moody’s αναφέρει σε αξιολόγηση του τα πλεονεκτήματα της RCB Bank όσον αφορά τη χαμηλή αναλογία σε μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ρίχνει το βάρος στη στεγαστική πολιτική η ΔΕΟΚ – Διεκδικήσεις 2019
  • ΕΚΤ: Σταματά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
  • Σταθερή παραμένει στην Κύπρο – Πραγματική ατομική κατανάλωση
  • Στην προεδρία ο Ζιμαρίν – Σύνδεσμος Διεθνών Τραπεζών

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ – Η Λουτ πήγε χθες στην Άγκυρα, είδε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και φθάνει το πιθανότερο σήμερα, στην Κύπρο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΤΑ ΖΩΑ ΜΟΥ ΑΡΓΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ – Δεν βιάζεται η Λουτ καθώς όλοι οι «παίκτες» κινούνται βραδέως

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ – Στα χέρια της αντιπολίτευσης αποκρατικοποιήσεις, σχέδιο Εστία, ανάπτυξη Τροόδους, κ.ά.

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΛΑΣΙΕΔΕΣ… ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ