You are here

Κεντρική: Υπάρχουν όρια στα πανωτόκια

20/06/2003 14:27
Απαγορεύεται ο ανατοκισμός πέραν από δύο φορές το χρόνο, στα καθορισμένα πιστωτικά όρια, στις περιπτώσεις εκείνες που οι πελάτες των τραπεζών καθυστερούν στην καταβολή των δόσεων ή έχουν υπερβάσεις στους λογαριασμούς τους. Αυτό ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, απαντώντας σε ερωτήματα των ΜΜΕ ύστερα από δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες επιβαρύνουν τους πελάτες τους με τόκους υπερημερίας όταν υπάρχουν καθυστερήσεις ή υπερβάσεις στα καθορισμένα πιστωτικά όρια.

Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πως με βάση το νόμο «περί ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων» που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο φέτος, «οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν σε κάθε οφειλέτη λεπτομέρειες για τυχόν άλλες χρεώσεις ή ανάκτηση εξόδων που σχετίζονται με το δάνειο ή την πιστωτική διευκόλυνση».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες «υποχρεούνται να μην ανατοκίζουν πέραν από δύο φορές το χρόνο και να ενημερώνουν κάθε οφειλέτη για το ύψος του επιτοκίου που θα χρεώνεται, τον τρόπο με τον οποίο τούτο θα υπολογίζεται και το χρόνο κατά τον οποίο θα χρεώνεται στο λογαριασμό του οφειλέτη».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η επιβολή τόκων υπερημερίας πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των υφιστάμενων νομικών προνοιών και σημειώνει «ότι η επιβολή τόκων υπερημερίας αποτελεί θεσμό διεθνώς καθιερωμένο και αποδεκτό».