You are here

Λίφτινγκ στις αποσπάσεις στα υπουργεία παιδείας και δικαιοσύνης

02/07/2020 07:09

Γενικό λίφτινγκ στην τακτική των αποσπάσεων στο δημόσιο προτίθεται να προωθήσει με σχετικές του αποφάσεις το υπουργικό συμβούλιο, αρχής γενομένης σε πρώτη φάση από το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο δικαιοσύνης.

Σχετικό σημείωμα κατατέθηκε χθες στο υπουργικό από τον υπουργό παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, συμφωνήθηκε όπως τα επηρεαζόμενα υπουργεία συνεργαστούν με το υπουργείο οικονομικών με στόχο να ετοιμαστεί εμπεριστατωμένη πρόταση εξορθολογισμού του θεσμού των αποσπάσεων, η οποία να κατατεθεί στο υπουργικό για έγκριση.

Έχει διαρρεύσει, ότι πρόθεση του υπουργού παιδείας, όπως αυτή διατυπώνεται στη βάση του σημειώματος που έχει κατατεθεί στο υπουργικό, είναι να περιορίσει σταδιακά και σε βάθος τριετίας, τον αριθμό των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο, είτε αυτοί είναι σε καθεστώς πλήρους απόσπασης, είτε σε καθεστώς μερικής απόσπασης.

Διαφάνηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε ότι η έκταση των αποσπάσεων, γενικά στο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να περιοριστούν εκεί και όπου είναι αναγκαίες.

Ειδικότερα στο υπουργείο παιδείας, που καταγράφει περίπου 300 αποσπάσεις εκπαιδευτικών διαφόρων βαθμίδων, η οργανική του δομή δεν συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις διοίκησης στο ζωτικό τομέα της παιδείας.

Διαχρονικά η δομή του υπουργείου στηρίζεται σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και όχι σε μόνιμους διοικητικούς λειτουργούς.

Σύμφωνα με το σημείωμα του υπουργού παιδείας, προβλέπεται μείωση των αποσπάσεων, τουλάχιστον στα επόμενα τρία χρόνια, κατά 50%. Οι θέσεις που θα χηρέψουν από το σταδιακό τερματισμό των αποσπάσεων, θα πληρωθούν από νεοεισερχόμενους διοικητικούς λειτουργούς, με χαμηλότερη μισθοδοτική κλίμακα.

Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί που σήμερα είναι αποσπασμένοι, θα επιστρέψουν στα σχολεία ώστε αυτά να στελεχωθούν επαρκώς και να μειωθούν οι ανάγκες πρόσληψης έκτακτού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι στον τομέα της παιδείας, οι εργάσιμες ώρες των εκπαιδευτικών στη βάση της πρακτικής «βιολογικός παράγων», μειώνονται για τους μεν καθηγητές μετά τα πρώτα οκτώ χρόνια διορισμού τους στα σχολεία και στη συνέχεια μετά τα 15 χρόνια υπηρεσίας. Η τρίτη και τελική φάση μείωσης ωρών εφαρμόζεται μετά τη συμπλήρωση των 20 χρόνων.

Στη δημοτική εκπαίδευση η μείωση των ωρών εργασίας περιορίζεται μόνο σε δύο φάσεις.

Αυτή η πρακτική σε συνάρτηση και με τον μεγάλο αριθμό αποσπάσεων στο υπουργείο παιδείας, δημιουργούν κάθε χρόνο ανάγκη πρόσληψης νέων εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της μετωπικής τους σύγκρουσης με το υπουργείο παιδείας το 2018, είχαν εισηγηθεί για την καλύτερη στελέχωση των σχολείων να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι αποσπάσεις μελών τους στο αρμόδιο υπουργείο και να επιστρέψουν στην εκπαίδευση.

Ο υπουργός παιδείας που ρωτήθηκε σχετικά από τη StockWatch επιβεβαίωσε ότι όντως εξετάζεται ένα σχέδιο στελέχωσης του υπουργείου στη βάση και των κατά καιρούς μελετών από διεθνείς οίκους ή οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η τελευταία μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της οργανικής δομής του υπουργείου παιδείας, έγινε από εμπειρογνώμονες της ΠαγκόσμιαςΤράπεζας το 2014, αλλά φαίνεται ότι έμεινε στα συρτάρια.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατέθεσε σχετικό σημείωμα το οποίο αφορούσε κατά κύριο λόγο τον προγραμματισμό για τη σταδιακή μείωση του αριθμού των αποσπάσεων που υπάρχουν στο υπουργείο.

«Στόχος», πρόσθεσε, «είναι να απελευθερωθούν, σταδιακά και σε βάθος τριών χρόνων, εκπαιδευτικοί, οι θέσεις των οποίων θα πληρωθούν με μόνιμο προσωπικό».

Διευκρίνισε ότι πριν από την καταληκτική πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργικό, θα υπάρξει συνεννόηση και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο υπουργικό, διαπιστώθηκε πως παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στο υπουργείο δικαιοσύνης. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών είναι με απόσπαση και ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την νέα υπουργό Έμιλυ Γιολίτη να ετοιμάσει σχετική μελέτη στο πλαίσιο του σημειώματος που κατέθεσε ο υπουργός παιδείας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι αποσπάσεις στο δημόσιο. Αυτό το οποίο θα προωθηθεί, είπε, είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους σε όλο το φάσμα της δημόσιας υπηρεσίας με έμφαση στα υπουργεία παιδείας και δικαιοσύνης.

Η κατάργηση αριθμού αποσπάσεων, δεν συνεπάγεται αντικατάσταση τους με ίσο αριθμό διοικητικών λειτουργών, τόνισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Του Λεύκου Χρίστου