You are here

Ευρωζώνη: Πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο το Φεβρουάριο

17/04/2008 16:17
Του Γιώργου Ι. Μαύρου

Πλεονασματικό κατά 800 εκατ. ευρώ αποδείχθηκε το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, ανακάμπτοντας θεαματικά σε σχέση με το έλλειμμα των 11 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου και υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών σε μια αρνητική γι' αυτές συγκυρία.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές κατά 11%, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας και της Γαλλίας τον Φεβρουάριο.

Οι υψηλές εμπορικές επιδόσεις της Ευρωζώνης αποκτούν επιπλέον σημασία αν συνυπολογιστεί το πλήγμα που επιφέρει στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων το ισχυρό ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν ενισχυμένο κατά 13% σε σχέση με 12 μήνες πριν και κατά 1% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στα εμπορικά ελλείμματα καθώς η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ αλλά και η οικονομική επιβράδυνση σε δυο από τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, θα έχει αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές της.

ΕΚΤ

Ωστόσο, το ενδεχόμενο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και υποχώρησης του ευρώ μέσω μιας μείωσης στα επιτόκια του ευρώ απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς το ξέφρενο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει προληπτικά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, τόνισε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Άξελ Βέμπερ, αντανακλώντας την έντονη ανησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΚΤ για τις μεγάλες ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα και αφήνοντας μια πόρτα ανοιχτή ακόμα και για αύξηση στα επιτόκια του ευρώ.

Τα λόγια του ώθησαν το ευρώ ακόμα πιο κοντά στο όριο των 1,60 δολαρίων, με την ισοτιμία των δυο νομισμάτων να διαμορφώνεται το πρωί της Πέμπτης στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1,5983 δολ./ευρώ.