You are here

Γαλλική ενίσχυση στη Sanofi για την Αventis

22/03/2004 11:39
Την οικονομική της ενίσχυση προσθέτει η γαλλική κυβέρνηση, μέσω κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στην επιθετική προσφορά ύψους 48 δισ. ευρώ (59 δισ. δολ.) της Sanofi - Synthelabo για την απόκτηση της μεγαλύτερης γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Αventis.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ της εξαγοράς, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσίς Μερ, στη συνάντηση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ειδικότερα η γαλλική CDC Finance, η χρηματοδοτική επιχείρηση της γαλλικής κρατικής τράπεζας CDC Ιxis, συμφώνησε να συμμετάσχει στην κοινοπραξία των τραπεζών προσφέροντας 12 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους του deal που προσφέρει η Sanofi σε μετρητά και μετοχές για την απόκτηση της Αventis.

Προσφορά Όπως αναφέρει η Sanofi, τόσο η ΒΝΡ Ρaribas όσο και η Μerrill Lynch, σύμβουλοί της στην προσφορά της Αventis αλλά και οι βασικοί διαχειριστές της στην παροχή πίστωσης, έχουν συμφωνήσει να αποτελέσουν μέρος κοινοπραξίας τραπεζών για το δάνειο, μαζί με επτά ακόμη τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της CDC Ιxis, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας ελέγχεται από την κρατική CDC.

Η οικονομική ενίσχυση από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που ο βασικός του μέτοχος είναι το γαλλικό δημόσιο, για την επιθετική εξαγορά της Αventis προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης που δημόσια υποστήριξε τη δημιουργία ενός εθνικού φαρμακευτικού κολοσσού.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες τράπεζες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία είναι: η γαλλική Νatexis Βanques Ρopulaires , η ΑΒΝ Αmro από την Ολλανδία, η ΒΒVΑ από την Ισπανία, η Royal Βank of Scotland της Βρετανίας, η WestLΒ από τη Γερμανία και τέλος η ιαπωνική Βank of Τokyo-Μitsubishi.

Πίστωση Η παροχή πίστωσης θα διαιρεθεί σε τρία χρηματοδοτικά στάδια των 4 δισ. Ευρώ τα οποία θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί ύστερα από ένα, τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα. Οι πρώτες δύο δόσεις θα είναι σε ευρώ ενώ η τρίτη σε αμερικανικά δολάρια, στερλίνες και γεν.

Η Sanofi εκτιμά ότι το 19% της προσφορά της σε μετρητά θα κοστίζει περίπου 9 δισ. ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι το δάνειο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέρους των χρεών της Αventis καθώς και για την κάλυψη νομικών και συμβουλευτών εξόδων που συνδέονται με την εξαγορά. Η προσφορά της Sanofi στα τέλη Ιανουαρίου αφορούσε ένα μείγμα 81% σε μετοχές και 19% σε ρευστό.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Αvenris σημείωσαν άνοδο κατά 60 σεντς στα 62,70 ευρώ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Από την άλλη πλευρά, η ελβετική Νovartis προχωρεί σε προσφορά για τη δημιουργία φθηνότερης «έκδοσης»του φαρμάκου Levenox της γαλλικής εταιρείας Αventis,

Η εν λόγω συμφωνία ίσως δώσει στον μεγαλύτερο κατασκευαστή φαρμάκων της Ελβετίας ένα μερίδιο της αγοράς της Αventis ανεξάρτητα με το αν θα συνεχιστεί η διαδικασία της εξαγοράς.