You are here

Το χτύπημα στη Μαδρίτη έπληξε τις αγορές

12/03/2004 10:52
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μαδρίτη, που επιδείνωσαν το κύμα ρευστοποιήσεων των τελευταίων συνεδριάσεων.

Δέκα σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις έγιναν αιτία να χάσουν τη ζωή τους 190 άτομα στην ισπανική πρωτεύουσα, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, με τους Ισπανούς να κατηγορούν την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ.

Ακυρώσεις ταξιδιών Οι αγορές σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάιο πέρσι, με τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών να δέχονται ισχυρό πλήγμα, λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενες ακυρώσεις ταξιδιών στην Ευρώπη. Η χθεσινή ημέρα ήταν η τρίτη συνεχόμενη με απώλειες για τις ευρω-αγορές, μετά την αδιατάρακτη ανοδική τους τάση από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας, στα οποία υποχώρησε στις 12 Μαρτίου πέρσι.

«Διανύουμε μία περίοδο, κατά την οποία δεν υπάρχουν νέα από τις εταιρείες, ενώ, παράλληλα, τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία είναι εξασθενημένα», επισημαίνει ο Κέβιν Λίλι, της Royal London Αsset Μanagement. Και τονίζει: «Είναι μία διόρθωση, στη γενική ανοδική τάση».

Ο δείκτης FΤSΕ Εurotop 300 έκλεισε εξασθενημένος κατά 2,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρσι το Μάιο. Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο του δείκτη από τις 6 Φεβρουαρίου. Ο DJ Εuro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 3%. Στο Λονδίνο, ο FΤSΕ-100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,2%, στο Παρίσι, ο CΑC-40 σημείωσε πτώση κατά 2,97%, στη Φραγκφούρτη, ο Χetra Dax έκλεισε εξασθενημένος κατά 3,46%. Στη Μαδρίτη, ο Ιbex υποχώρησε κατά 2,18%. Από τις χειρότερες επιδόσεις είχε ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος ΤUΙ (-7,2%).

Η Lufthansa έχασε 4,7%, και η Βritish Αirways 8%. Νέο πλήγμα δέχτηκε η υψηλή τεχνολογία, με την Εricsson να χάνει 6%, τη Νokia 3% και την Ρhilips 4,8%. Πέρσι, η υψηλή τεχνολογία είχε τις καλύτερες επιδόσεις, κερδίζοντας 34%, ενώ φέτος είναι ακόμη κατά 17% υψηλότερα.

Dow Jones Στη Wall Street, το απόγευμα, ο Dow Jones ήταν ενισχυμένος κατά 0,07% και ο Νasdaq κατά 0,75%. Τα σχόλια του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, για βελτίωση στην αγορά εργασίας σύντομα, έκαναν τους επενδυτές να παραμερίσουν τις ανησυχίες τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μαδρίτη, αλλά και από τα μεικτά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία. Ομως αργά το βράδυ αραβική εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο δημοσίευσε επιστολή, που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και με την οποία η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Ισπανία. Αμέσως μετά επικράτησε ισχυρή πτωτική τάση στη Wall με αποτέλεσμα στις 22,40 ώρα Ελλάδος ο Dow να υποχωρεί κατά 1,10% και ο Νasdaq κατά 0,57%. Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν με πτώση. Μεγάλες ήταν οι απώλειες στο Τόκιο (-1,19%), στο Χονγκ Κονγκ (-1,44%) και στη Σιγκαπούρη (-1,45%).