You are here

Η Διευθύνουσα Επιτροπή του ΕΚ για το Brexit καλεί το ΗΒ να αποσαφηνίσει τη στάση του

24/01/2019 12:49

Η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες και συζήτησε την κατάσταση υπό το πρίσμα της ουσιαστικής ψήφου της περασμένης εβδομάδας και της δήλωσης της Πρωθυπουργού Μέι την περασμένη Δευτέρα και "καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τη θέση του τις επόμενες ημέρες".

Η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, υπό την προεδρία του συντονιστή  Γκυ Βέρχοφσταντ (ALDE, ΒΕ), "χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από τη χρέωση προς τους πολίτες της ΕΕ που υποβάλλουν αίτηση για καθεστώς καθεστώτος εγκατάστασης του Ηνωμένου Βασιλείου" και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ "να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό σε σχέση με όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην επικράτειά τους".

Η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit τόνισε ότι "μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας απόσυρσης και της πολιτικής δήλωσης, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Κοινοτήτων για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο" και αναμένει από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου "να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν με μια θετική και βιώσιμη πρόταση σχετικά με τη μελλοντική πορεία".

Η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit επανέλαβε ότι "η συμφωνία ανάληψης είναι δίκαιη και δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί". "Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το backstop διότι αποτελεί εγγύηση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας, ενώ παράλληλα θα διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς".

"Η ΕΕ παραμένει σαφής, σταθερή και ενωμένη σε αυτό, έστω και αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τελικώς στην πράξη το backstop", τονίζει.

Ως εκ τούτου, η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit επιμένει ότι, "χωρίς μια τέτοια `ασφαλιστική κάλυψη παντός καιρού`, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του για τη Συμφωνία Απόσυρσης".

Η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit επανέλαβε επίσης τη μακροχρόνια θέση του Κοινοβουλίου ότι είναι ανοικτή σε μια πολύ πιο φιλόδοξη μελλοντική σχέση, αν το Ηνωμένο Βασίλειο το επιθυμεί. "Αυτό δεν θα επέτρεπε μόνο μια στενότερη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τη χρήση του backstop", αναφέρει. Η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit "αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια την επόμενη εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη θέση του σχετικά με τη σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το μέλλον".

Η Διευθύνουσα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit αναγνώρισε τέλος ότι η απόρριψη της Συμφωνίας "αυξάνει τις πιθανότητες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν μπορεί να μετριαστεί από οποιαδήποτε μορφή ειδικής ρύθμισης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου". Υπογράμμισε ότι το να μην υπάρξει καμία λύση, δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός, και η μόνη υπεύθυνη πορεία δράσης παραμένει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για τον σχεδιασμό των συμφωνιών. Επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διασφαλίσει σε μια τέτοια περίπτωση ότι δεν θα υπάρξουν διαταραχές για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

ΚΥΠΕ