You are here

Scania: Στον έλεγχο της VW, μετά την εξαγορά των μετοχών της Investor

03/03/2008 12:27
Η Volkswagen πήρε τον έλεγχο της Scania, εξαγοράζοντας το μερίδιο της Investor στη σουηδική εταιρεία φορτηγών προς 17,6 δισ. κορόνες (2,86 δισ. δολάρια) και ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη συγχώνευση με τη MAN η οποία θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού market leader.

Η Volkswagen απέκτησε το ποσοστό της Investor στη Scania στην τιμή των 200 κορόνων/μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας. Με την αγορά αυτή, το ποσοστό της Volkswagen επί των δικαιωμάτων ψήφου της Scania ανήλθε στο 68,6%, από 38%, ενώ το ποσοστό επί του μετοχικού της κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 37,73%, από 20,89% που ήταν.

«Η αγορά του μεριδίου υπογραμμίζει πόσο μεγάλη σημασία δίνουμε στη συμμετοχή μας στη Scania», δήλωσε ο Μάρτιν Βίντερκορν, διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen. Η Scania θα παραμείνει χωριστή εταιρεία και δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές που θα επηρέαζαν τους εργαζομένους, πρόσθεσε.

Η MAN είχε καταθέσει, ανεπιτυχώς, προσφορά 10,3 δισ. ευρώ για τη Scania τον Σεπτέμβριο του 2006. Η Volkswagen, η οποία ήταν ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Scania την εποχή εκείνη, απέρριψε την προσφορά, εξαγόρασε το 29,9% της MAN και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πιθανή σύνδεση των τριών εταιρειών.