You are here

Ζυμώσεις «μεσαίων» για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές

17/10/2018 07:23

Προσπάθεια να ενώσουν δυνάμεις καταβάλλουν η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι για τις ευρωεκλογές, με στόχο να κερδίσουν την έκτη έδρα της Κύπρου, που χωρίς συνεργασία ενδέχεται να καταλήξει στο ΕΛΑΜ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των τριών μικρότερων κομμάτων στη StockWatch, οι διεργασίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας τους βρίσκονται σε καλό σημείο αν και εξακολουθούν να αναμένουν εναγωνίως την τοποθέτηση της ΕΔΕΚ που εκτιμάται να έχει ξεκάθαρες απαντήσεις μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής της επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Με βάση τα όσα διαρρέουν, δυσκολίες στο να κλείσει η συμφωνία για συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων προκύπτουν μεταξύ άλλων, λόγω διεκδικήσεων και εισηγήσεων που θέτουν κόμματα, αναφορικά με τον τρόπο εκτέλεσης της συνεργασίας στο ευρωκοινοβούλιο.

Μια από τις εισηγήσεις αφορά διαμοιρασμό της θητείας σε βουλευτές των τριών κομμάτων ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων που θα συμμετέχουν με υποψήφιό τους στο ψηφοδέλτιο.

Πηγή σε ηγετικό επίπεδο της ΕΔΕΚ, δήλωσε στη StockWatch ότι το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή οπόταν και αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η επιτυχία της συνεργασίας δεν θα εξαρτηθεί από την ΕΔΕΚ αλλά από την αξιοπιστία της συνεργασίας και τις πρόνοιες τις οποίες θα περιλαμβάνει. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα όποια εμπόδια μπορεί να υπερπηδηθούν ή όχι, καθώς είναι όλα ζήτημα αξιοπιστίας.

Μιλώντας στη StockWatch o βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται σε φάση διεργασιών χωρίς να υπάρχει τελική κατάληξη.

Σημείωσε ότι σε μια πιθανή επιτυχία ο ευρωβουλευτής που θα εκλεγεί θα κληθεί να επιλέξει σε ποια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί και πως σε αυτό το πλαίσιο οι πεποιθήσεις του κόμματος είναι κοντά με αυτές της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, κόμματα με τα οποία υπήρξε συνεργασία και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αντρέας Αποστόλου, δήλωσε στη StockWatch ότι οι συζητήσεις των κομμάτων βρίσκονται σε καλό σημείο προσθέτοντας ότι υπάρχει χρόνος διαβούλευσης στο πλαίσιο των συλλογικών τους οργάνων.

Ο κ. Αποστόλου, έστειλε το μήνυμα ότι η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί σημαντική και επιθυμεί τη συμμετοχή και της ΕΔΕΚ στη συνεργασία εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Σημείωσε ότι η Συμμαχία εργάζεται για να επιτευχθεί συνεργασία χωρίς να έχει θέσει κανένα όρο ή προϋπόθεση και τόνισε πως το σημαντικό είναι να βρεθεί το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας, κάτι που όπως υποστήριξε, μπορεί να γίνει καθώς τα τέσσερα κόμματα έχουν κοινή βάση θεμάτων στα οποία συμφωνούν.

O πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σημείωσε ότι η προσπάθεια σχηματισμού ενός κοινού ψηφοδελτίου εξελίσσεται εδώ και μήνες, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα του κοινού ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές έχει δοκιμαστεί ξανά από τους Οικολόγους σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ, το 2014 και αποδείχθηκε επιτυχημένη συνταγή.

«Γι’ αυτό θέλουμε να την επαναλάβουμε, διευρυμένη αυτή τη φορά», σημείωσε.

Στην ΕΔΕΚ φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό η συμμετοχή του Γιώργου Λιλλήκα στη συνεργασία, καθώς μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος φαίνεται να μην έχει θετική εικόνα για τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών μετά από τη στάση που τήρησε στις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά και προηγουμένως.

Αποκλείουν αρνητικό σενάριο

Πάντως, τα τρία μικρότερα κόμματα της συνεργασίας, αποκλείουν το ενδεχόμενο αποτυχίας σε περίπτωση που έρθει εις πέρας η προσπάθεια για κοινό ψηφοδέλτιο.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι η μια πιθανή αποτυχία είναι εκτός τόσο των προθέσεων, όσο και των προσδοκιών, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει η δυνατότητα να εκλεγεί ευρωβουλευτής μέσω της συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων.

Σημείωσε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση του κύκλου των διαβουλεύσεων για τη λήψη τελικών αποφάσεων προς τον σχηματισμό της συνεργασίας και «τότε θα μιλούμε για μια νικηφόρα πορεία», όπως είπε.

Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συνεργασία, η οποία μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Σημείωσε πως όλα δείχνουν ότι από τις έξι διαθέσιμες έδρες, τα τρία μεγάλα κόμματα καταλαμβάνουν τις πέντε.

«Η συνεργασία προσδίδει μια καλή δυναμική ώστε τα τέσσερα κόμματα να εκλέξουν τον έκτο ευρωβουλευτή», είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει προοπτική για να καταλάβει τρίτη έδρα ο ΔΗΣΥ, ή να κερδίσει έδρα το ΕΛΑΜ.

Ο κ. Περδίκης, επικαλούμενος μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα πρόσφατης εκλογικής έρευνας που παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας μιας τέτοιας συνεργασίας στις ευρωεκλογές.

Υποστήριξε παράλληλα, ότι η στήριξη που συγκεντρώνουν προσωπικότητες των τεσσάρων κομμάτων όπως ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων, η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Παπαδάκης της ΕΔΕΚ, είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει πιθανότητα να μην επιτευχθεί η αναγκαία συσπείρωση.

«Το ίδιο δείχνει και η έρευνά μας με δείγμα 800 ατόμων, ότι αυτή είναι μια επιλογή που εξασφαλίζει την επιτυχία», είπε ο κ. Περδίκης, σημειώνοντας πως ο μόνος τρόπος αποτυχίας είναι να προκύψουν «κοσμοϊστορικά πράγματα» όπως μεγάλη άνοδος του ποσοστού του ΔΗΣΥ ή του ΕΛΑΜ, κάτι που όπως είπε δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Εξάλλου, ο κ. Θεοπέμπτου με χθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε την πρόθεση του να κατέλθει ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές, αναλόγως των εξελίξεων σε σχέση με τη συνεργασία των κομμάτων.

Βλέπουν πλεονεκτήματα στο κοινό ψηφοδέλτιο

Ο κ. Γιωργάλλας, σημείωσε ότι δεδομένων των ψηλών ποσοστών αποχής που καταγράφονται στις ευρωεκλογές και της απογοήτευσης που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δρώμενα, αξίζει τον κόπο να εξεταστούν πιθανές συνεργασίες με δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει κοινό όραμα για την ΕΕ.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι μέσω της συνεργασίας θα περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ονόματα εντός και εκτός κομματικών χώρων, με ευχέρεια συμμετοχής και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, αλλά θα υπάρξουν και καλές προοπτικές εκλογής ευρωβουλευτή, όπως υποστήριξε.

Σε ότι αφορά τα πλεονεκτήματα του σχηματισμού κοινού ψηφοδελτίου εκ μέρους των κομμάτων, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες ευγενούς άμιλλας μεταξύ των κομμάτων αλλά και συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

«Είναι μια μορφή οριζόντιας ψηφοφορίας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων σε σχέση με την εκπροσώπηση στην ΕΕ και συνεργασία όχι μόνο εκλογική, αλλά και ευρωπαϊκή, όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή