You are here

Προσφορά Κύπρου για φιλοξενία Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας

13/05/2019 13:18

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ δημοσίευσε σήμερα τις προσφορές που έστειλαν τέσσερις χώρες της ΕΕ για να φιλοξενήσουν την έδρα της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) και συγκεκριμένα τις προσφορές που έστειλαν οι Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Λευκωσία (Κύπρος), Ρίγα (Λετονία) και Σόφια (Βουλγαρία).

Οι προσφορές ελήφθησαν έως τις 6 Μαΐου 2019, σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής της έδρας του ELA, την οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών.

Εάν επιλεγεί η Κύπρος, το κτίριο που θα φιλοξενήσει την ELA είναι το κτίριο της πρώην Λαϊκής στην είσοδο της Λευκωσίας.

Οι τρεις πυλώνες της προσφοράς της Κύπρου εστιάζονται στην εργασιακή κινητικότητα, την ένταξη στην εργασία και την αποτελεσματικότητα.

Σημειώνεται ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, ένα μικρό νησί στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου δείχνει ότι  η κινητικότητα των εργαζομένων αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού.

Αναφέρεται ότι η υποδομή που θα χρειαστεί η ELA υπάρχει ήδη στην Κυπρο. Αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ρυθμίσεις μεταφοράς: όλα αυτά είναι έτοιμα και περιμένουν ενώ το κόστος διαμονής είναι κάτω του μέσου όρου της ΕΕ.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προσφέρει ένα εικονικό κτίριο για το ELA, χωρίς ενοίκιο.

Το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο της Λευκωσίας, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού. Είναι εύκολο προσβάσιμο από όλα τα μέρη του νησιού. Το κτίριο θα χρειαστεί προσαρμογή για να ικανοποιήσει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του ELA και το κόστος των προσαρμογών θα επωμιστεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Στην πρόταση, γίνεται αναφορά στα πλεονεκτήματα της Κύπρου όπως το γεγονός πως η Αγγλική γλώσσα ομιλείται περίπου από το 75% των κατοίκων του τόπου, ενώ το ευρώ είναι το νόμισμα συνδιαλλαγής.

Η σελίδα προσφοράς 60 σελίδων περιέχει μάλιστα εισαγωγή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κύπρου, φιλοδοξεί να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA), η οποία αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία της μέσα στο 2019», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Σε μια ένωση της Αλληλεγγύης, μια Ευρώπη ενωμένη σε πολυμορφία, θα είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό όργανο που φιλοξενείται στην Κόπρο», τονίζει και συμπληρώνει ότι « διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και επίτευξη καλύτερων και ασφαλών συνθηκών απασχόλησης, αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ένωσης».

«Οι κοινωνικοί εταίροι στην Κύπρο, ενώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, ομοσπονδίες και οργανισμοί, υποστηρίζουν σθεναρά την πρωτοβουλία αυτή, κάτι που μας ενθαρρύνει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας για να φιλοξενήσει τον ELA η Λευκωσία. Η Κύπρος προσβλέπει στην επιτυχή σύσταση αυτής της Αρχής και στο ακόμη πιο επιτυχημένο και γόνιμο μέλλον της», καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος.

Σε μήνυμά της η υπουργός εργασίας αναφέρει ότι η Κύπρος έχει σταθερά δείξει τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην υποστήριξη της κοινωνικής ατζέντας τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, υποστηρίζοντας τη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

«Με ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η Κύπρος είναι η ιδανική βάση για να διασφαλιστεί ότι τα κύρια καθήκοντα της ΕΛ.Α. η διασυνοριακή πειθαρχία και η εφαρμογή των εργατικών νόμων σε όλη την επικράτεια θα γίνουν με έναν ανεμπόδιστο και αποτελεσματικό τρόπο».

Γ.Χ.