You are here

Δικαστική μάχη για τη διευθύντρια

01/06/2020 07:24

Η επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας (ΕΔΥ) θα προσβάλει τελικά την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου με βάση την οποία είχε ακυρώσει το διορισμό της Σόφης Μιχαηλίδου στη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ).

Το διοικητικό δικαστήριο είχε κάνει αποδεχτή την προσφυγή που καταχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, κατά της νομιμότητας της απόφασης της ΕΔΥ να διορίσει την Σόφη Μιχαηλίδου διευθύντρια του ΓΤΠ.

Ο διορισμός της κ. Μιχαηλίδου έγινε τον Μάρτιο του 2017.

Η κ. Στυλιανού είχε υπηρετήσει προηγουμένως στο ΓΤΠ και διεκδίκησε τη θέση ως εξωτερική υποψήφιος.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπηρεσίας, η θέση του διευθυντή του ΓΤΠ, είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου κατά του διορισμού της κ. Μιχαηλίδου, λήφθηκε στις 29 Απριλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι η υπηρεσία θα προσβάλει την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα.

Όπως έχει διαρρεύσει, η αρχική πρόθεση του γενικού εισαγγελέα ήταν να μην υποβληθεί έφεση, ωστόσο, η ΕΔΥ είχε με βάση τα δικά της τεκμήρια, αντίθετη άποψη.

Το γεγονός ότι η ΕΔΥ θα προσβάλει την απόφαση, δεν συνεπάγεται πλήρωση της θέσης από την κ. Μιχαηλίδου.

Με βάση την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου η κ. Στυλιανού είχε πλεονέκτημα σε ότι αφορά τα προσόντα, στοιχείο που η ΕΔΥ, σύμφωνα με την δικαστή Ε. Γαβριήλ είναι σημαντικό και αποδίδεται ουσιώδης σημασία καθώς ο κάτοχος του, αποκτά προβάδισμα έναντι όλων εκείνων των ανθυποψηφίων του που δεν το κατέχουν.

Η δικαστής έκρινε ότι η ΕΔΥ άσκησε πλημμελώς τη διακριτική της ευχέρεια αποφασίζοντας την επιλογή του ενδιαφερόμενου μέρους για πλήρωση της επίδικης θέσης, παραγνωρίζοντας το ουσιώδες πλεονέκτημα της κ. Στυλιανού που ήταν τα προσόντα και η πείρα.

Λ. Χρ.