You are here

Αναβάθμιση κυβερνοασφάλειας και επίσπευση υποδομών σε ΑΨΑ και ΓΕΡΗΕΤ

30/11/2022 17:09

Στην αναβάθμιση των επιπέδων Κυβερνοασφάλειας και στην επίσπευση της ανάπτυξης των απαιτούμενων υποδομών και υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης, το γραφείο του οποίου ανακοίνωσε την έκδοση των Εκθέσεων Δραστηριοτήτων για το έτος 2021 των δύο Υπηρεσιών των οποίων προΐσταται, δηλαδή του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ).

Οι δύο εκθέσεις περιλαμβάνουν τα πεπραγμένα των δράσεων, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση, τη λειτουργία, την αποστολή/στόχους καθώς και σχετικές οικονομικές καταστάσεις. Οι Εκθέσεις του ΓΕΡΗΕΤ και της ΑΨΑ έχουν παραδοθεί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Νοεμβρίου 2022.

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης, είπε ότι η αποστολή και οι στόχοι της ΑΨΑ όπως διαφαίνεται από την έκθεση, επιτυγχάνονται στο έπακρο, σημειώνοντας ότι η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, έχει θέσει γερές βάσεις για συνεχή αναβάθμιση των επιπέδων Κυβερνοασφάλειας και έχει επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους, θωρακίζοντας την κοινωνία μας και ενισχύοντας τη διεθνή μας ανταγωνιστικότητα με συνεπαγόμενη συμβολή στην εθνική οικονομία.

Είπε ότι η στελέχωση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας από εξειδικευμένους επαγγελματίες, απέφερε την επίτευξη του στόχου της προληπτικής και ενεργούς αντιμετώπισης κυβερνο-απειλών, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ψηφιακή ασφάλεια όλων των σημαντικών υποδομών και υπηρεσιών της χώρας.

Πρόσθεσε πως ο τεχνικός και επιχειρησιακός τομέας της Αρχής, το Εθνικό CSIRT-CY λειτούργησε εξαιρετικά ικανοποιητικά και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και αυτή τη χρονιά μπορούμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε και να συνεισφέρουμε για τα συμφέροντα της Κύπρου, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι.

«Τα γερά θεμέλια της Αρχής έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες συγκυρίες. Η ανθεκτικότητα τους έχει αποδειχθεί ζωτική για να κατορθώσει να οικοδομήσει ένα ασφαλές περιβάλλον», σημείωσε.

Για την έκθεση του ΓΕΡΗΕΤ, είπε ότι παραμένοντας προσηλωμένο στο έργο που του έχει ανατεθεί, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίσπευση της ανάπτυξης των απαιτούμενων υποδομών και υπηρεσιών, όπως τα ευρυζωνικά δίκτυα και υπηρεσίες οπτικών ινών και κινητών δικτύων και υπηρεσιών πέμπτης γενεάς (5G), αλλά και στην καλύτερη εφαρμογή του πλαισίου παράδοσης μικρο-δεμάτων. Κατά συνέπεια, οι βασικοί πυλώνες δράσης του ΓΕΡΗΕΤ στις εν λόγω αγορές, ενισχύθηκαν περαιτέρω, με σκοπό την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και των επενδύσεων, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή, είπε.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι κατά το 2021 αναδιαμορφώθηκε και προσαρμόστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο των δικαιωμάτων διέλευσης, συνεγκατάστασης και συναφών διευκολύνσεων, καθώς και της εσωτερικής καλωδίωσης σε κτίρια, με στόχο τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών, που σε συνδυασμό με τις αυξημένες επενδύσεις των παροχέων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στις συγκεκριμένες δραστηριότητες έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των νέων υποδομών και την αναβάθμιση του ευρυζωνικού προϊόντος, βελτιώνοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και αναβαθμίζοντας τις επιδώσεις της Κύπρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι νέες υποδομές που αναπτύσσουν οι παροχείς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, επιφέρουν πλεονεκτήματα και οφέλη για τους καταναλωτές που θα καταστούν ορατά τα επόμενα έτη, τόνισε.

Περαιτέρω, είπε ότι μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών στην αγορά, η αναβάθμιση της τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς (5G), τόσο από πλευράς δικτύων και υποδομών, όσο και από πλευράς τερματικών συσκευών και Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things - ΙοΤs), καθώς επίσης προετοιμασίας της αγοράς για τις επερχόμενες αλλαγές, το ΓΕΡΗΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή νέας δωδεκαψήφιας αριθμοδοτικής σειράς, για εφαρμογές Machine to Machine (M2M), ειδικά για τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Εντός του 2021, πρόσθεσε, το ΓΕΡΗΕΤ προώθησε, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, την προοπτική χρήσης της τεχνολογίας Blockchain στην εφαρμογή των διαδικασιών φορητότητας αριθμών, των δικαιωμάτων διέλευσης, των συμβάσεων και άλλων πιθανών υπηρεσιών.

Κύριος στόχος του Γραφείου, είναι η προαγωγή των συμφερόντων των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τιμές, διαθεσιμότητα επιλογής, διασφάλιση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, προώθηση της καινοτομίας και ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω της προώθησης ενός αποδοτικού ανταγωνισμού, είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Επιπρόσθετα και προς το σκοπό παροχής έγκαιρης και ποιοτικής πληροφόρησης προς τους καταναλωτές, το ΓΕΡΗΕΤ προώθησε την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Γραφείου έτσι ώστε η πρόσβαση στις πληροφορίες εκ μέρους των καταναλωτών και της αγοράς να είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική, ενώ ολοκλήρωσε την αναβάθμιση του διαδραστικού εργαλείου cyNettest το οποίο παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα διεξαγωγής μετρήσεων, με σκοπό την εκτίμηση της ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων τους.

Όπως είπε, μέσω των αναβαθμισμένων στατιστικών και της λειτουργίας χάρτη που θα παρέχει το εργαλείο, οι χρήστες μπορούν πλέον να αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την απόδοση των υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης διαδικτύου στην Κύπρο, τόσο για σταθερά όσο και για κινητά δίκτυα. Επίσης, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε εκστρατεία προώθησης της χρήσης του διαδραστικού εργαλείου σύγκρισης τιμών καταναλωτή cyCompare, το οποίο είναι δωρεάν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα ΓΕΡΗΕΤ.

«Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των προϊόντων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην αγορά, γνώμονας ανάπτυξης του εργαλείου ήταν να επιτρέψει στον Κύπριο καταναλωτή, μέσα από απλά βήματα, να αντιπαραβάλει εύκολα και αξιόπιστα τις διαθέσιμες επιλογές με βάση τις προσωπικές του ανάγκες. Μέσω του εν λόγω εργαλείου, το ΓΕΡΗΕΤ προσδοκεί να ενισχύσει και τον ανταγωνισμό στην αγορά, διευκολύνοντας κάθε καταναλωτή να επιλέξει κατάλληλο/α προϊόvτα και παροχέα», επισήμανε.

Είπε ακόμη, ότι η σημασία των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών ως μέσου διακίνησης αγαθών έχει αυξηθεί λόγω της περαιτέρω ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της διαφοροποίησης της ταχυδρομικής δραστηριότητας, με μετατόπιση της σημασίας από τον αποστολέα στον παραλήπτη.

Οι εν λόγω αλλαγές αποτελέσαν τη βασική κατεύθυνση της Στρατηγικής Ρύθμισης της Αγοράς των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του ΓΕΡΗΕΤ για το 2021, αλλά και για τον σχεδιασμό για τα επόμενα έτη, κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.