You are here

Βελτίωση με κινδύνους στην πρόταση για ΦΠΑ 5%

18/05/2023 06:31

Τον κίνδυνο δημιουργίας παραοικονομίας επισημαίνουν developers σε περίπτωση που δεν ισχύσει η αναλογικότητα στο νομοσχέδιο που προωθείται για μειωμένο ΦΠΑ κύριας κατοικίας.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση των ιδιοκτητών ακίνητων και του ΕΤΕΚ που δεν εντοπίζουν κίνδυνο επηρεασμού της αγοράς.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η επικρατούσα πρόταση είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς δεν διαχωρίζει τα διαμερίσματα από τις κατοικίες.

Η εισήγηση που διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικίες και διαμερίσματα αξίας μέχρι €350.000 και μέχρι 150 τ.μ.

Επίσης, προβλέπει για ακίνητα από 151 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ. και αξία μέχρι €475.000 επιβολή ΦΠΑ 19% στην έκταση πέραν των 150 τ.μ., ενώ για ακίνητα πέραν των 200 τ.μ. ΦΠΑ 19% για όλη την αξία του ακινήτου.

Η πρόταση αναμένεται να περάσει από το κόσκινο των κομμάτων, πριν την τελική κατάληξη, ενώ εξετάζεται και από το ΥΠΟΙΚ, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν.

Αρχιτεκτονικές «εκπτώσεις» και ποσά «κάτω από το τραπέζι»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cyfield Group και μέλος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργος Χρυσοχός, μιλώντας στη StockWatch χαρακτήρισε βελτιωμένη τη νέα πρόταση, διότι όπως είπε, «δεν διαχωρίζει τα σπίτια από τα διαμερίσματα, κάτι που εμείς τονίζαμε εξαρχής ότι είναι λάθος».

Την αντίθεση του εξέφρασε ο κ. Χρυσοχός και σε σχέση με το πλαφόν που τίθεται στα τετραγωνικά μέτρα ενός ακινήτου προκειμένου να δικαιούται μειωμένο ΦΠΑ στο 5%.

Τόνισε επίσης, ότι στη νέα πρόταση υπάρχει έλλειψη αναλογικότητας, γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγήσει κάποιους developers σε «εκπτώσεις» στην αρχιτεκτονική κτηρίων, ή να δημιουργήσει συνθήκες «παραοικονομίας».

«Δηλαδή κάποιοι επιχειρηματίες να δηλώνουν αξία ακινήτου €400 χιλ. και να παίρνουν κάτω από το τραπέζι άλλες €100 χιλ.».

Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να τίθεται ταβάνι στα τετραγωνικά ώστε να μην δημιουργηθεί αυτή η στρέβλωση στην αγορά.

Δεν υπάρχουν πλέον φθηνά ακίνητα

Στον κίνδυνο να προκληθεί στρέβλωσης στην αγορά αναφέρθηκε και ο CEO του ομίλου Ζαβού, Μιχάλης Ζαβός.

«Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί στρέβλωση στην αγορά ειδικά στα ακίνητα που είναι πάνω κάτω στις τιμές του νομοσχεδίου», είπε.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, η νομοθετική ρύθμιση μειωμένου ΦΠΑ θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών, όχι μόνο σε ακριβά ακίνητα, αλλά σε όλα τα ακίνητα, καθώς με τα δεδομένα που επικρατούν δεν υπάρχουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές στην αγορά.

Αναφερόμενος στις τιμές διαμερισμάτων στο κέντρο ή πέριξ των πόλεων, έκανε λόγο για κόστος €350 χιλ. ή και €400 χιλ. μετά την αύξηση του κόστους κατασκευής σε ποσοστό μέχρι 30%, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Διευκρίνισε ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης εισηγηθήκαν να ισχύσει η αναλογικότητα, με εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 5% σε ακίνητα μέχρι τις €500 χιλ.

Σύμφωνα, με τον κ. Ζαβό στην Κύπρο επιβάλλεται ένας από τους ψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ σε αρκετές άλλες  χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει η  υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Βελτιωμένη η νέα πρόταση

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα πρόταση είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες και σε περίπτωση που υιοθετηθεί, θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των αγοραστών είτε αγοράζουν σπίτι είτε αγοράζουν διαμέρισμα.

Ο κ. Μουσκίδη, σε αντίθεση με τους developers υποστηρίζει ότι «δεν θα δημιουργηθεί στρέβλωση στην αγορά επειδή δεν διαχωρίζονται τα σπίτια από τα διαμερίσματα και έτσι δεν θα αναγκάζεται ο κόσμος για να αποφύγει το 19% ΦΠΑ, να αγοράζει ακίνητο μακριά από τις πόλεις με τα γνωστά προβλήματα υποδομών όταν επεκτείνονται οι πόλεις, όπως επεσήμανε.

Ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, δήλωσε στη StockWatch ότι η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση διότι έχει κοινωνική στόχευση όπως ζητά η Κομισιόν.

Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε δυο παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν ότι το μέτρο είναι στοχευμένο και κοινωνικό, οι οποίοι αφορούν στο πλαφόν στα τετραγωνικά και στο κόστος του ακινήτου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εάν ισχύσει το μέτρο στη βάση της εισήγησης που διαμορφώθηκε την περασμένη Δευτέρα, «δεν θα προκληθεί αναταραχή στην οικονομία, δεδομένου ότι παρέχεται μια λογική μεταβατική περίοδος».

Ο κ. Μουσκίδης, απέρριψε τα περί στροφής των πολιτών προς τα διαμερίσματα λόγω κόστους, υποδεικνύοντας ότι οι τάσεις της αγοράς εξαρτώνται από σωρεία γεγονότων και όχι από το ύψος του ΦΠΑ.

«Μερικά από αυτά είναι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, η αύξηση των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα που δημιούργησε στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές πρώτων υλών», σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου