You are here

Νέα πυρά μετά τη συνέντευξη ΠτΔ

21/10/2020 15:38

Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο συνέντευξής του με αναφορές στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και στα δημοσιεύματα του Al Jazeera.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπρανού δήλωσε πως το λιγότερο που θα ανέμενε κάποιος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του ήταν να προβληματιστεί. «Αντί τούτου ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι πράττει τα πάντα τέλεια και είναι έντονα επικριτικός χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανήθικους εκείνους οι οποίοι του ασκούν κριτική. Κρίμα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου ότι ο ίδιος είναι άμωμος και αμόλυντος, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο στενός συγγενικός κύκλος και το δικηγορικό γραφείο του προέδρου κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια από αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του οποίου προεδρεύει ο ίδιος, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο πρόεδρος δέχεται δώρα ταξίδια πολυτελείας με ιδιωτικό τζετ ξένου μεγιστάνα, ο οποίος πήρε παράτυπα διαβατήρια από την κυβέρνηση;
 
Έκανε παράλληλα αναφορά σε σειρά από «τυχαία» γεγονότα σε σχέση με τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό την περίοδο του κουρέματος από τον κύκλο του προέδρου, το οικογενειακό ταξίδι του προέδρου στις Σεϋχέλλες και άλλα, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να προβληματίσουν τον πρόεδρο όλες αυτές οι συμπτώσεις.

Ταυτόχρονα, απέρριψε την δήλωση του προέδρου ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ το 2016 εμπόδισαν τον γενικό ελεγκτή να κάνει έρευνα για το Συνεργατισμό, επισημαίνοντας ότι το 2016 «έγινε ένα λάθος από το ΑΚΕΛ το οποίο υποστήριξε πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα», λάθος το οποίο διορθώθηκε την επόμενη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τη διαπίστωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι διαπλοκή και διαφθορά υπήρχαν πάντοτε, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι η ΕΕ λέει πως τα χρόνια 2014- 2018 είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση της διαφθοράς και τη διαπλοκή στην Κύπρο. 

Το ΔΗΚΟ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος, «αντί να απολογηθεί προς τον κυπριακό λαό για την κακοδιαχείριση του προγράμματος, την άρνηση του στον έλεγχο και τον γενικό διασυρμό της Κύπρου, επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, διεκδικώντας έπαθλο αμετροέπειας και θράσους».

Παράλληλα, καταγγέλλει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επιχείρησε να αποπροσανατολίσει, και να «δαιμονοποιήσει» την απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών για διαφάνεια και κάθαρση, «την οποία το ΔΗΚΟ θέτει επιτακτικά ζητώντας πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή στους φακέλους πολιτογραφήσεων».

Σε 7+1 συμπεράσματα από τη συνέντευξη του ΠτΔ αναφέρεται το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη να επέλθει κάθαρση και νέα καθαρή αρχή στην πολιτική ζωή του τόπου και καλώντας παράλληλα, την κυβέρνηση να παραιτηθεί άμεσα και τη βουλή να αυτοδιαλυθεί.

Στα συμπεράσματα, οι Οικολόγοι σημειώνουν πως ήταν σε πλήρη γνώση της κυβέρνησης τα πολύ σοβαρά προβλήματα του προγράμματος πολιτογραφήσεων που διέσυραν διεθνώς την Κύπρο αλλά τα όποια μέτρα λαμβάνονταν εκ των υστέρων και ήταν αποσπασματικά. Αναφέρουν ότι προκαλεί ερωτήματα σε κάθε πολίτη η ατεκμηρίωτη επιμονή της κυβέρνησης να εμποδίσει τον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας για τα διαβατήρια.

Παράλληλα, χαρακτηρίζεται αδιανόητο άτομα τα οποία είχαν εμπλοκή στο θέμα των διαβατηρίων να ελέγξουν τις δικές τους αποφάσεις και πράξεις και αναφέρεται πως η αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής πολιτειακών αξιωματούχων ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των διωκτικών αρχών με τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση συγκρούστηκε κατ’ επανάληψη.

Προστίθεται πως η κυβέρνηση υιοθετεί α λα καρτ τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών για θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας και πως σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν υπάρχει εταιρεία με το όνομα του εν ενεργεία κορυφαίου αξιωματούχου της.

Σημειώνεται επίσης, πως η καταψήφιση των προϋπολογισμών δεν οδηγεί στην χρεοκοπία της χώρας, «όπως κινδυνολογεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά σε μια δημοκρατική και συνταγματική διαδικασία όπως είναι οι πρόωρες εκλογές» και προστίθεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας που μια κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη διαπλοκή με νομοσχέδια.

Μ.Χ.