You are here

Νέο ρεκόρ στις πωλήσεις τσιμέντου

15/07/2004 08:20
Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι πωλήσεις τσιμέντου στην κυπριακή αγορά τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που αντανακλά την ένταση της κατασκευαστικής δραστηριότητας την διανυόμενη περίοδο. Όπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο μήνα διατέθηκαν από τα δύο τσιμεντοποιία της Κύπρου συνολικά 151,2 χιλιάδες τόνοι τσιμέντο στην επιτόπια αγορά, σε σύγκριση με 117,4 χιλιάδες τόνους Ιούνιο του 2003, που μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 28,8%. Έτσι, την πρώτη εξαμηνία του 2004 η συνολική ποσότητα που διατέθηκε στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 20,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 και ανήλθε σε 761,4 χιλιάδες τόνους σε σύγκριση με 630,9 χιλιάδες τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Τσιμεντοβιομηχανίες: Φρενάρισμα της ζήτησης

Πάντως η γενική εκτίμηση είναι ότι οι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης τσιμέντου δεν θα διατηρηθούν ακόμα για πολύ στα ίδια επίπεδα, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένεται κατ’ ανάγκη μείωση της ζήτησης για τσιμέντο. Χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Σιδέρης, στέλεχος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού δήλωσε στη StockWatch, ότι η ζήτηση για τσιμέντο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους 2 έως 3 μήνες. «Μέχρι το τέλος του χρόνου», προέβλεψε, η ζήτηση για τσιμέντο θα παραμείνει ψηλή, προσθέτοντας παράλληλα, ότι για τον επόμενο μήνα θα πρέπει να αναμένεται «εμπειρικά» περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, ώστε να τελειώσουν εργασίες τον τρέχοντα μήνα εν όψει των διακοπών του Αυγούστου. Παράλληλα, επισήμανε ότι από μεγάλα αναπτυξιακά έργα, δεν αναμένεται οποιαδήποτε ώθηση προς το παρόν. Η όλη ζήτηση προέκυψε από τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε. «Τα μόνα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση είναι το σχεδόν αποπερατωθέν νοσοκομείο στη Λευκωσία και οι δύο κυκλοφοριακοί κόμβοι στη Λεμεσό», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στις οποίες είχαν προβεί κατασκευαστές έτοιμου σκυροδέματος για έλλειψη τσιμέντου μετά από βλάβη που επηρέασε την παραγωγή στο τσιμεντοποιίο, ο Γιώργος Σιδέρης ανέφερε ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πόσο αδικαιολόγητες ήταν οι διαμαρτυρίες αυτές.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Σταύρου Γαλαταριώτη, στελέχους της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου. «Θα εκπλαγώ», είπε χαρακτηριστικά, «αν συνεχίσει η ζήτηση να αυξάνεται στο μέλλον με τον ίδιο ρυθμό». Παρ’ όλα ταύτα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατανάλωση δεν θα μειωθεί, έστω κι αν τη στιγμή αυτή, ορισμένοι κάτοχοι επαύλεων στην Πάφο τις προσφέρουν προς πώληση για να αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλότερη τιμή στα κατεχόμενα. Παράλληλα, επισήμανε ότι στα κατεχόμενα οι οικοδομές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο. Παρ’ όλα ταύτα, συνέχισε, η Λεμεσός δεν θα επηρεαστεί από τη συνεχή και σταθερή ζήτηση για τσιμέντο που οφείλεται στην παρουσία ξένων εργαζομένων στην πόλη. Η υποδομή που υπάρχει, είπε, όπως το λιμάνι, η τουριστική βιομηχανία, οι βάσεις, οι υπεράκτιες τράπεζες και λοιπές εταιρείες, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, συνέχισε, προσελκύουν μόνιμα όσους αγοράζουν ακίνητα παρά η Πάφος, η οποία διαθέτει μόνο τουριστικό προϊόν.

Παρά την αύξηση της ζήτησης τσιμέντου τον περασμένο μήνα, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΒΕ και εισαγωγέας υλικών οικοδομής Φάνος Επιφανίου προέβλεψε και αυτός μια ομαλοποίηση της κατάστασης στην κατασκευαστική βιομηχανία, μέχρι το τέλος του χρόνου. Επισήμανε πάντως ότι η αύξηση στην κατανάλωση τσιμέντου αλλά και σιδήρου σχετίζεται όχι μόνο με την αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και με νέα αντισεισμικά πρότυπα κατασκευής που απαιτούν περισσότερο τσιμέντο και σίδερο. Παράλληλα, δεν απέκλεισε μείωση της ζήτησης από τους επιχειρηματίες αναπτύξεως γης, οι οποίοι «αισθάνονται πίεση στις τιμές των ακινήτων», κυρίως στην Πάφο και τον Πρωταρά, τη στιγμή που δεν υπάρχει η ζήτηση που υπήρχε στην αγορά προηγουμένως.

Τοφαρίδης: Προσωρινό φαινόμενο

Πάντως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αναπτύξεως Γης, Λάκης Τοφαρίδης, διαφώνησε με τις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος του βρίσκεται αντιμέτωπος με χαμηλότερη ζήτηση. «Είναι γεγονός πως τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι τους υπόλοιπους μήνες», είπε, αλλά οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που καταφθάνουν στα γραφεία των μελών του συνδέσμου είναι σε ψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι αυξήσεις σε οικοδομικά υλικά, όπως το σίδερο και τα ενεργειακά προϊόντα, όπως και η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, έχουν «ισοπεδώσει» τη ζήτηση, τη στιγμή που οι επιχειρηματίες θα πρέπει να επαναθεωρήσουν σε πρώτη φάση το κόστος και τις τιμές τους. Η ζήτηση θα ενδυναμωθεί αφού «περάσει το πρώτο σοκ», προέβλεψε, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για τσιμέντο θα «οριζοντιοποιηθεί» σε πρώτη φάση, και θα αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά ακολούθως.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο πληροφορίες για πωλήσεις ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές από ξένους, που εν συνεχεία αγοράζουν ακίνητα στα κατεχόμενα, ο Λάκης Τοφαρίδης ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την ύπαρξη ενός τέτοιου φαινομένου. Οι ξένοι, εξήγησε, δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακίνητα σε ελληνοκυπριακή γη, τα οποία με μια διευθέτηση του Κυπριακού θα χάσουν, έστω κι αν αυτά κοστίζουν 30% έως 40% λιγότερα απ’ ό,τι ακίνητα σε τουρκοκυπριακή γη, που με τη σειρά τους στοιχίζουν 30% λιγότερο απ’ ό,τι αντίστοιχα ακίνητα στις ελεύθερες περιοχές.








Του Στέλιου Ορφανίδη