You are here

Η ΕΚ ενέκρινε τα κριτήρια για ΕΠΕΥ

06/08/2002 11:47
Τα βασικά σημεία του 80-σέλιδου εγγράφου Τσιμπανούλη

Δηλώσεις Μ. Κληρίδη – Χατζηπιερή στη«SW»


Ένα βήμα πιο κοντά για την εισαγωγή του θεσμού των Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) σημειώθηκε χθες με την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας που ετοίμασε ο Δρ Τσιμπανούλης για τη σύσταση των ΕΠΕΥ.

Στο πολυσέλιδο έγγραφο, έκτασης ούτε λίγο ούτε πολύ 80 σελίδων, οι παρατηρήσεις της Επιτροπής, όπως δήλωσε στη Stockwatch ο αντιπρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Άκης Χατζηπιερής, δεν ήταν σε βασικά θέματα αρχών και φιλοσοφίας, αλλά σε ήσσονος σημασίας θέματα. Τα σημαντικά κεφάλαια που προβλέπονται αναλυτικά για τη χορήγηση άδειας και θα καλούνται να συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι στην αίτηση τους για σύσταση ΕΠΕΥ, είναι μεταξύ άλλων:

1. Υποδομή: α) Οργάνωση
β) Στελέχωση
γ) Κατάρτιση μελών
δ) Τεχνοοικονομικός εξοπλισμός

2. Μορφή των προσφερομένων υπηρεσιών και ανάλογα τμήματα. Π.χ. Δυνατότητα διαχείρισης χαρτοφυλακίων/επενδύσεων πελατών σε ξένα χρηματιστήρια.
3. Πλήρης ανεξαρτησία μεταξύ των οργανωτικών μονάδων (π.χ. Μεταξύ της μονάδας διαχείρισης κεφαλαίων και των χρηματιστών)
4. Οικονομικά μέσα (βιωσιμότητας μιας ΕΠΕΥ)
5. Η καταλληλότητα των μετόχων και του Δ.Σ. (Ικανότητες, εμπειρίες και άλλα στοιχεία)
6. Πιστοποίηση των στελεχών - επικεφαλής των Τμημάτων. «Θα παρακάθηνται σε εξετάσεις για την εξασφάλιση του χαρτιού πιστοποίησης).
7. Τμήμα εσωτερικού ελέγχου για όλες τις δραστηριότητες μιας ΕΠΕΥ, σύμφωνα με τη χορήγηση άδειας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε ήδη τον Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα για τις θέσεις της σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει (και το οποίο λήγει σήμερα) ο Δημήτρης Τσιμπανούλης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις, διευκρινήσεις και προσθήκες, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα τελικό και συμφωνημένο κείμενο.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης μιλώντας στη «SW» διευκρίνισε ότι δεν υπεβλήθη μέχρι σήμερα καμία αίτηση χορήγησης άδειας για σύσταση ΕΠΕΥ, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο πριν από τον οριστικό καθορισμό και έγκριση των προϋποθέσεων και προτού ψηφισθούν από τη Βουλή οι κανονισμοί του Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς των μελών των ΕΠΕΥ.

Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα (σ.σ. όχι της«SW») που αναφέρονταν σε 34 χρηματιστηριακά γραφεία που έδειξαν ενδιαφέρον για σύσταση ΕΠΕΥ, ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι είναι η Κεφαλαιαγορά που ζήτησε από τα γραφεία αυτά να καταγράψουν και να της αποστείλουν τις διαδικασίες στις οποίες έχουν προχωρήσει για την αναβάθμιση της οργανωτικής δομής, εσωτερικού ελέγχου, της υποδομής καθώς και άλλα στοιχεία των εταιριών τους. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς «ελάχιστος χρόνος απομένει για τη θεσμοθέτηση των ΕΠΕΥ γι αυτό οι χρηματιστές θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες υποχρεώσεις που προκύπτουν» στέλλοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς τους χρηματιστές και τα χρηματιστηριακά γραφεία: « Μετά από την ψήφιση των νομοθετημάτων και των κανονισμών, η άδεια για τη σύσταση μιας ΕΠΕΥ, θα παρέχεται με βάση το κριτήριο της συνολικής δομής και οργάνωσης της εταιρίας και όχι με βάση το κριτήριο της επιτυχίας των εξετάσεων των χρηματιστών που επανδρώνουν τις εταιρίες αυτές».

Τι σημασία εισαγωγής των ΕΠΕΥ στη κυπριακή αγορά

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθούν πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Δρ Τσιμπανούλη όσο και του κ. Μάριου Κληρίδη για τη σημασία της εισαγωγής του θεσμού των ΕΠΕΥ στη κυπριακή αγορά. Μία Κυπριακή Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) μπορεί να παρέχει από μία έως τέσσερις επενδυτικές υπηρεσίες και μία ή και περισσότερες παρεπόμενες ή και καμία, είχε τονίσει ο κ. Τσιμπανούλης, συμπληρώνοντας ότι ο λόγος για την ύπαρξη ή όχι κάποιας ΕΠΕΥ, εξαρτάται και συναρτάται από πόσες υπηρεσίες θα παρέχει, γιατί και το κόστος μιας εταιρίας συνδέεται και με τον όγκο των παρεχομένων επενδυτικών υπηρεσιών, με θέματα οργάνωσης, στελεχών και προσωπικού.

Σε σχετική παρατήρηση ότι μόνο οι τραπεζικοί οργανισμοί και ενδεχομένως μια δυο μεγάλες εταιρίες του ΧΑΚ μπορούν να επωμιστούν το οικονομικό κόστος/ βάρος για τη σύσταση μιας ΕΠΕΥ, ο Δρ Τσιμπανούλης ανέφερε ότι έχει ληφθεί υπόψη αυτό το ενδεχόμενο κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου, τόνισε ωστόσο, ότι πρωτίστως ελήφθη υπόψη το πλαίσιο του Κοινοτικού Κεκτημένου από το οποίο όπως τόνισε, «δεν επιτρέπεται να αποκλίνουμε».

«Δεν φοβάμαι ότι θα υπάρχει μονοπώλιο, θα έχουμε λίγες μεν εταιρίες αλλά θα είναι καλές» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, να ρίξουμε το επίπεδο και τα κριτήρια για να υπάρχουν εταιρείες οι οποίες θα υπάρχουν απλώς εις βάρος των επενδυτών. Δεν είναι αυτοσκοπός οι εταιρίες, αυτό θα είναι σε βάρος της αγοράς» τόνισε ο κ. Τσιμπανούλης, προσθέτοντας ότι «για να υπάρχει μια εταιρία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και για να είναι βιώσιμη πρέπει να υπάρχει ο όγκος συναλλαγών, θα πρέπει δηλαδή να έχει πελάτες».

Από τη πλευρά του, ο κ. Κληρίδης είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «ο πήχυς είναι ευρωπαϊκός επομένως δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε τον πήχυ. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι ότι οι κύριες πηγές εισοδήματος των ΕΠΕΥ δεν θα προέρχονται από το κυπριακό χρηματιστήριο, αλλά «θα έχουν κι άλλες υπηρεσίες και θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και να προσφέρουν επενδυτικές υπηρεσίες και στους κυπρίους σε ξένες αγορές.

Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Παύλος Σαββίδης πρόσθεσε ότι δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο μεγάλος αριθμός των χρηματιστηριακών γραφείων που υπάρχει σήμερα δεν μπορούν να επιβιώσουν και πρέπει να συγχωνευτούν για να γίνουν μεγαλύτερες μονάδες για να μπορέσουν να αντέξουν στο ανταγωνισμό.

Του Κυριάκου Κυριακίδη