You are here

Πυρά κατά ΥΠΟΙΚ για ΚΑ

20/01/2015 12:47
Η συντεχνία της ΑΗΚ ΕΠΟΠΑΗ προειδοποίησε ότι κανένας εκφοβισμός ή σπίλωση δεν θα την φιμώσουν για να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός του υπουργού οικονομικών στο ξεπούλημα της ΑΗΚ, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η ΕΠΟΠΑΗ επικρίνει έντονα τον Χάρη Γεωργιάδη για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, αναφέροντας ότι ενώ ηγήθηκε του κλεισίματος των ΚΑ, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, προσπάθησε να αποφύγει τις ευθύνες του «στρέφοντας τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών που έχασαν τη δουλειά τους κατά των Συνδικαλιστών των ΚΑ».

«Είναι κατάντημα για ένα υπουργό να καταφεύγει σ’ αυτή τη μεθοδολογία, για να υπερασπιστεί το κλείσιμο των Κ.Α. που οδήγησε τόσες οικογένειες στην ανεργία αφήνοντας και τον τόπο χωρίς εθνικό αερομεταφορέα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΠΟΠΑΗ προσθέτει ότι δεν είναι τυχαίο και δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο και ότι σκοπός του είναι «να σπιλώνει, για να εξουδετερώσει οποιεσδήποτε αντιδράσεις εκπροσώπων των εργαζομένων, ούτως ώστε να διευκολυνθεί στην επίτευξη των όσων εκ πεποιθήσεως θέλει να επιβάλει στον κυπριακό λαό, επικαλούμενος την Τρόικα».

Συμπληρώνει ότι προκύπτουν ερωτηματικά από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες κατά την άποψη της ΕΠΟΠΑΗ στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ως προς τους πραγματικούς ενόχους που οδήγησαν τις Κ.Α. σ’ αυτή την κατάσταση και «αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εκάστοτε Κυβερνώντες και Διοικούντες, είτε με τις λανθασμένες αποφάσεις στρατηγικής, είτε με τις παραλείψεις τους».

«Επειδή πιστεύουμε ότι η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί μελλοντικά και για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, οι οποίοι οργανισμοί με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στο κατάντημα των Κυπριακών Αερογραμμών, προειδοποιούμε ότι κανένας εκφοβισμός ή σπίλωση δεν θα μας φιμώσουν για να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός του κυρίου υπουργού στο ξεπούλημα του Οργανισμού μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναφορικά με τις ΚΑ, εκφράζεται η άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να επανασυστήσει τις ΚΑ και να αξιοποιήσει έτσι και τους εργαζόμενους σ’ αυτές για πολλούς λόγους, όπως η αποφυγή του κινδύνου αποκλεισμού του νησιού, η ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού χωρίς υποχρέωση επιχορήγησης ξένων εταιρειών για πτήσεις στην Κύπρο και η ασφάλεια επιβατών και πτήσεων.

Η Συντεχνία θεωρεί ότι το κράτος σ’ αυτή την ιδιωτικού δικαίου εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών θα πρέπει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιδιοκτησία. Προστίθεται ότι έχει υποχρέωση ο υπουργός να πάρει τα αρχεία της και να τα παραδώσει στο γενικό ελεγκτή, για να μελετήσει τουλάχιστον την ορθότητα ή μη των διαχρονικών αποφάσεων στρατηγικής και κατά πόσο πιθανόν να υπήρξε διαπλοκή.