You are here

Απότομη μείωση καταθετικών επιτοκίων

31/03/2015 20:34
Την απότομη μείωση των καταθετικών αλλά όχι των δανειστικών επιτοκίων επέφερε η επιτοκιακή παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζα τον Φεβρουάριο.

Στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα δείχνουν την απότομη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 37 μονάδες βάσης, αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων και μικρών επιχειρηματικών δανείων και μειώσεις 21 και 10 μονάδων βάσης στα καταναλωτικά και μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Η ΚΤΚ παραδέχεται σε σημερινή της ανακοίνωση ότι «η μείωση επιτοκίων που παρατηρήθηκε κατά το μήνα Φεβρουάριο 2015 δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την απόφαση που λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στις 16 Φεβρουαρίου 2015 και τις
συνεπακόλουθες αποφάσεις των τραπεζών».

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει συγκριτικά στοιχεία αύριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, το επιτόκιο για αγορά κατοικίας το Φεβρουάριο αυξήθηκε οριακά στο 4,45% από 4,44% το Ιανουάριο.

Το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια παρουσίασε σημαντική μείωση το Φεβρουάριο υποχωρώντας στο 5,19% από 5,40%.

Τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια έως €1 εκ. αυξήθηκαν από 5,71% σε 5,75% και για μεγαλύτερα δάνεια μειώθηκαν από 5,10% σε 5%.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά μειώθηκε στο 2,30% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με 2,67% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε επίσης μείωση, υποχωρώντας στο 2,26% σε σύγκριση με 2,57% τον προηγούμενο μήνα.

Η παρέμβαση που έκανε η ΚΤ ήταν για μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.

Το ΔΣ της ΚΤΚ ανακοίνωσε στις 16 Φεβρουαρίου ότι προχώρησε στη μείωση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου, όπως καθορίζεται στον τύπο υπολογισμού των επιπρόσθετων κεφαλαίων των τραπεζών, με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι εμπορικές τράπεζες είχαν ανακοινώσεις μείωσης μίας μονάδας στα βασικά επιτόκια όλων των δανείων.

Στις πλείστες περιπτώσεις οι αποφάσεις άρχισαν να τίθενται σε ισχύ από τις τράπεζες από την 1η Μαρτίου.