You are here

Αγκαστινιώτης: Χρειάζονται τομές και αλλαγή νοοτροπίας

09/12/2019 19:00

Τα κακώς κείμενα στην οικονομία ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους.

Μιλώντας στη 92η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΚΕΒΕ, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι «χωρίς δισταγμό και με παρρησία λέμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το κλίμα που διαμορφώνεται τελευταία στο οικονομικό και ειδικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Όπως διευκρίνισε, το ΚΕΒΕ δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο εργατικές κινητοποιήσεις και ατεκμηρίωτα αιτήματα από προνομιούχες ομάδες, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα ενώ διαφωνεί με την εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί τελευταία ότι όσοι επιχειρηματίες αξιοποιούν το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων είναι περίπου επιτήδειοι ή κομπιναδόροι.

«Δεν θα δεχθεί άλλες καθυστερήσεις στην προώθηση των νομοσχεδίων για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία, στη δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους τομείς. Δεν δέχεται να συνεχίζεται άλλο η κατάσταση με την κατακύρωση προσφορών και τις διαδικασίες προσφυγών που καθυστερούν την υλοποίηση έργων», τόνισε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης, αφού επέκρινε τα φαινόμενα που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας κάλεσε κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα και συνδικαλιστικό κίνημα να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά για να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας, να ξεπεραστούν στρεβλώσεις και αναχρονιστικές νοοτροπίες και να ληφθούν τα απαραίτητα τολμηρά μέτρα για δημιουργία νέων προοπτικών στην οικονομία.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, είπε ότι παρά τις σημαντικές επιδόσεις της, συνεχίζει να ταλανίζεται από εγγενή προβλήματα και πληγές όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη διαφαινόμενη αποτυχία του σχεδία Εστία, την εξυγίανση των τραπεζών, τις δυσκολίες στο ΓεΣΥ, κλπ.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, τόνισε ότι δεν επιδεικνύουν πάντοτε την απαιτούμενη βούληση για να διευκολύνουν προβληματικούς δανειολήπτες και τις κάλεσε να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για το εργατικό κόστος και τον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου τους. Ταυτόχρονα χαιρέτισε την απόφαση τους να αποσύρουν την επιβολή αυξημένων χρεώσεων αλλά και το ότι τόλμησαν να αντισταθούν στην θέση για οριζόντιες και ισοπεδωτικές αυξήσεις. Ζήτησε επίσης επαναφορά του δικαιώματος των τραπεζών να προχωρούν σε εκποιήσεις.

Για το ΓεΣΥ υπενθύμισε ότι το ΚΕΒΕ στήριξε την εισαγωγή του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη δημιουργία ασθενών διαφορετικών ταχυτήτων και επανέλαβε τις προϋποθέσεις του ΚΕΒΕ για προώθηση της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την άρνηση σε οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών στο προσεχές μέλλον.

Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τόνισε δεν γίνεται παρά την υπερπροσπάθεια όλων, η Κύπρος να βρίσκεται στην 41η θέση μεταξύ 63 χωρών.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να δει το μέγα θέμα του κρατικού μισθολογίου σε συνδυασμό με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων (ανέρχονται σε 50.352) και τα άλλα ωφελήματα (συνταξιοδοτικό, κλπ) του δημόσιου τομέα».

Το ΚΕΒΕ είναι κάθετα αντίθετο στο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για επιστροφή των αποκοπών που τους επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης για τη διάσωση του εργοδότη τους.

Αφού χαρακτήρισε το σχετικό αίτημα ακατανόητο, άδικο και προκλητικό, είπε ότι δεν γίνεται οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχασαν τη θέση εργασίας τους, ούτε κινδύνευσε ο μισθός τους να έχουν προνομιακή μεταχείριση, έναντι των άλλων εργαζομένων.

Για το θέμα του κρατικού μισθολογίου επανέφερε τη θέση ότι η ποσοστιαία αύξηση του κρατικού μισθολογίου (απολαβές και συντάξεις), λόγω διαφοροποίησης στα επίπεδα απασχόλησης, προσαυξήσεων, προαγωγών και γενικών ή τιμαριθμικών αυξήσεων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ.

Ειδικές αναφορές έκανε για το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού, για την ανάγκη προώθησης της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, και για το μεταναστευτικό που είπε ότι κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη, αφού ο αριθμός των μεταναστών σήμερα ανέρχεται στο 4% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο κ. Αγκαστινιώτης κατάθεσε τις προτάσεις του ΚΕΒΕ για ενίσχυση της οικονομίας.

Ειδικότερα, πρότεινε τα εξής:

Δημόσια οικονομικά

Συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Συνεχή παρακολούθηση των ανελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού.

Αύξηση των δαπανών για αναπτυξιακούς σκοπούς και μείωση όσων αφορούν λειτουργικούς και αντιπαραγωγικούς σκοπούς.

Πρόβλεψη ενός σημαντικού ποσού στους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, χωρίς υπερβάσεις δαπανών και σπατάλες.

Εγκατάλειψη της πρακτικής των συμπληρωματικών προϋπολογισμών, εκτός μόνο για πολύ έκτακτες και επείγουσες ανάγκες.

Αυστηρότερη πάταξη της φοροδιαφυγής απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Μεταρρυθμίσεις

Άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αναφέραμε προηγουμένως.

Προώθηση των μετοχοποιήσεων σε ημικρατικούς οργανισμούς που είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό.

Ανάθεση υπηρεσιών του κράτους στον πιο παραγωγικό ιδιωτικό τομέα.

Επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι σημερινές διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εκ βάθρου αναδόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος για καλύτερες επιδόσεις των μαθητών μας.

Βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και συγκοινωνιών.

Ενίσχυση των θεσμικών οργάνων και ανεξάρτητων υπηρεσιών του κράτους, ώστε να θωρακιστούν οι θεσμοί και να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς, παρανομιών και διαπλοκών.

Ιδιωτική οικονομία

Παροχή νέων κινήτρων στις επιχειρήσεις για διεύρυνση της δραστηριότητας τους, για τεχνολογική αναβάθμιση τους και για αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους μέσα από επενδύσεις σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Έμπρακτη στήριξη στη νέα γενιά, τα νέα μυαλά της χώρας να επενδύσουν στις γνώσεις και δεξιότητές τους αναπτύσσοντας νεοφυείς επιχειρήσεις βασισμένες στη γνώση.

Ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μεγαλύτερη προβολή της οικονομίας και της Κύπρου στο εξωτερικό.

Ενίσχυση των προσπαθειών για αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.

Δημιουργία νέων έργων υποδομής στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές.

Μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για τις επιχειρήσεις.

Απλοποίηση και συνολικό εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος με κατάργηση αχρείαστων φορολογιών και τελών.

Κίνητρα για προώθηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Μεγαλύτερη διεκδίκηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Αγκαστινιώτης, αφού ανέλυσε το αύριο των επιχειρήσεων και παρουσίασε την πλούσια δράση του ΚEΒΕ, κατέληξε με τα εξής:

«Μαζί με την κυβέρνηση, τη Βουλή και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Το ΚΕΒΕ θα ανοίξει και πάλι δρόμους και θα δημιουργήσει το μέλλον».

Στη γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου.

Παρόντες στη συνέλευση ήταν Υπουργοί, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, ξένοι πρέσβεις, ανώτατα στελέχη του κράτους, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες και μέλη του ΚΕΒΕ.