You are here

Αρχίζει ο 14ος μεταμνημονιακός έλεγχος της οικονομίας

20/03/2023 11:33

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, και θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη ο 14ος τέταρτος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας από τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο του ελέγχου θα αξιολογηθεί η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές όπου θα συζητηθούν, όπως συνηθίζεται, θέματα οικονομικού, δημοσιονομικού και χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα συζητηθούν και ευρύτερα θέματα όπως η αγορά εργασίας, ο τομέας του τουρισμού και της υγείας.

Ενόψει της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων, στην ημερήσια διάταξη του 14ου Προγράμματος, θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των επιπτώσεων των κυρώσεων στην κυπριακή οικονομία, καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο το 2016, οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο και θα συνεχιστούν μέχρι τη αποπληρωμή του 75% της οικονομικής βοήθειας. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2020 η Κύπρος προχώρησε στην εξόφληση του δανείου, ύψους €1 δισ. από το ΔΝΤ, ενώ εκκρεμεί η αποπληρωμή του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους €6.3 δισ.

Στον προηγούμενο μεταμνημιακο έλεγχο, στις συζητήσεις κυριάρχησαν οι επιπτώσεις στην οικονομία από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων από μέρους της ΕΕ σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Τα κλιμάκια επισήμαναν πως η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κατά το 2021 υπήρξε αξιοσημείωτη, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η κρίση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, σημείωσαν ότι σήμερα οι προοπτικές της οικονομίας περιβάλλονται από αβεβαιότητα ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ότι η διάρκεια και η ένταση της κρίσης θα καθορίσουν και το μέγεθος των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία.

Σε σχέση με τα κανάλια μετάδοσης των επιπτώσεων της εισβολής στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία, οι εκτιμήσεις των κλιμακίων των θεσμών, σε γενικές γραμμές, ήταν περίπου οι ίδιες με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Οι επιπτώσεις αυτές εστιάζονται στον τομέα του τουρισμού, καθώς και στις πληθωριστικές τάσεις, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών. Πρόσθετα, σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίστηκε ότι οι επιπτώσεις δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερα ανησυχία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, λόγω της περιορισμένης έκθεσής του τομέα στην Ρωσία. Εντούτοις, η κύρια ανησυχία των κλιμακίων εστιάζεται στην αβεβαιότητα της εξέλιξης της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, τα οποία μπορούν να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, με πιθανή την εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, τα κλιμάκια θεώρησαν ότι στην παρούσα φάση οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα συμβάλουν θετικά και ως εκ τούτου δεν θα απαιτηθεί επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, νοουμένου ότι η Ουκρανική κρίση θα έχει περιορισμένη διάρκεια.

Καταληκτικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διέβλεπαν θετικές προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, υποστηριζόμενη και από την αποτελεσματική αξιοποίηση και υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Ωστόσο, η διάρκεια και η ένταση της κρίσης θα καθορίσουν το μέγεθος των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία.

Της Γεωργίας Χαννή