You are here

Οι δήμοι ζητούν αύξηση τιμών για κρεβατάκια

26/02/2018 07:12

Αύξηση του μέγιστου ποσού που χρεώνεται το κάθε κρεβατάκι και ομπρέλα στις παραλίες, το οποίο κυμαίνεται στα €2,50, ζητούν οι τουριστικοί δήμοι με στόχο την ενίσχυση των εσόδων τους.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής παραλιών Λοΐζος Λοΐζου,μετά από αίτημα των δήμων που διαχειρίζονται από το 2015 και εντεύθεν τις παραλίες που εμπίπτουν στα δημοτικά όρια τους, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της επιτροπής, στις 12 Μαρτίου, για αύξηση του τέλους στα €3 ανά τεμάχιο.

Δικαιολογώντας το αίτημα ειδικότερα των δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου είπε ότι όταν εγκρίθηκε ο σχετικός κανονισμός πριν περίπου 15 χρόνια, ο ΦΠΑ ήταν στο 8% σήμερα ανέρχεται στο 19%.

Επεσήμανε ότι «οι δύο συγκεκριμένοι δήμοι επωμίζονται οι ίδιοι και το κόστος των ναυαγοσωστών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δήμους που το κόστος το καταβάλλει η επαρχιακή διοίκηση».

Απέρριψε επίσης ότι μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής διάκριση μεταξύ των πολιτών η αύξηση, διότι όπως είπε, «η νομοθεσία προνοεί ότι εκεί που υπάρχει σχέδιο χρήσης της παραλίας, μόνο το 50% μπορεί να γίνεται από την οικία αρχή, το άλλο 50% είναι ελεύθερα προσβάσιμο για κάθε πολίτη να τοποθετήσει δική του ομπρέλα ή κρεβατάκι εάν επιθυμεί».

Σημειώνεται ότι τα έσοδα των δήμων από την ίδια εκμετάλλευση των παραλιών (κρεβατάκια, ομπρέλες) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch τα έσοδα του δήμου Αγίας Νάπας από ίδια εκμετάλλευση των 14 οργανωμένων παραλιώντης (κρεβατάκια, ομπρέλες) ανήλθαν το 2016 στα €2,4 εκ.

Του δήμου Λάρνακας από τις τρείς οργανωμένες παραλίες στο €1,2 εκ. και του δήμου Παραλιμνίου στις €875 χιλ.

Τα έσοδα από τις παραλίες είναι από τις βασικές πηγές ιδίων εσόδων των δήμων, πέραν της κρατικής χορηγίας.

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος σε δηλώσεις στη StockWatch χαρακτήρισε απηρχαιωμένους τους κανονισμούς λέγοντας ότι με τα €2,50 συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ η τοπική αρχή δεν μπορεί να προμηθευτεί με καλύτερης ποιότητας κρεβατάκια και ομπρέλες ή να αναβαθμίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, διότι δεν μπορεί να αποσβήσει το κόστος.

«Εμείς αυτό που ζητούμε είναι σε κάποια σημεία των παραλιών να μην ισχύει η συγκεκριμένη ανώτερη χρέωση νοουμένου ότι θα αναβαθμίσουμε αυτές τις παραλίες» και επεσήμανε ότι ο δήμος Αγίας Νάπας προσφέρει και δωρεά WiFi σε όλες τις παραλίες του.

Είπε ακόμη ότι αποδείχθηκε ότι «από το 2015 που ανέλαβαν οι τοπικές αρχές τη διαχείριση των παραλιών αναβαθμίστηκαν οι προσφερόμενες υπηρεσίες και έχει μπει μια τάξη στις παραλίες. Παράλληλα λύθηκαν τα χέρια των δήμων κάνοντας έργα προς όφελος όλων των δημοτών και επισκεπτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη ο οποίος είπε ότι ο σχετικός κανονισμός υπάρχει εδώ και μια 20ετία και επεσήμανε με τη σειρά του ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα έσοδα πάει στα κρατικά ταμεία ως ΦΠΑ.

«Για να διατηρηθεί ψηλά το επίπεδο καθαριότητας και των προσφερόμενων υπηρεσιών το κόστος είναι πολύ ψηλό», είπε και ανέφερε ενδεικτικά ότι το παραλιακό μέτωπο στον Πρωταρά εκτείνεται σε μια απόσταση 15 χιλ.

Αναγνώρισε επίσης ότι αυξήθηκαν κατά 20% τα έσοδα του δήμου από τη διαχείριση των παραλιών.

Αντίθετα ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της ένωσης δήμων Ανδρέας Βύρας είπε ότι «όσον αφορά τις παραλίες της Λάρνακας δεν τέθηκε θέμα για την ώρα για αύξηση του τέλους», πρόσθεσε εντούτοις ότι «εάν κατατεθεί πρόταση από άλλους δήμους τότε θα εξεταστεί».

Ο κ. Βύρας συμφώνησε τόσο με τον κ. Καρούσο όσο και με τον κ. Πυρίλλη ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα έσοδα τους, από τη διαχείριση των παραλιών.

Της Ηρώς Ευθυμίου