You are here

X. Γεωργιάδης: Με αντοχές ο κλάδος λογιστών

20/06/2018 17:50

Ο κλάδος των λογιστών απέδειξε ότι διαθέτει αντοχές, προοπτική και προσαρμοστική ικανότητα, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν, πριν από πέντε χρόνια, ότι η Κύπρος δεν θα ήταν σε θέση να τον διατηρήσει, επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Στο χαιρετισμό του στην 57η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ, μιλώντας εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι σε μια σειρά θεμάτων, που περιλαμβάνουν, την φορολογική πολιτική, την προώθηση συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και την συμμόρφωση με τα νέα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, η συνεργασία του ΣΕΛΚ με το κράτος είναι καθοριστική.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας είναι, σε ένα μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της συμβολής και των καλών επιδόσεων του τομέα των υπηρεσιών.

«Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση αυτής της θετικής προοπτικής της οικονομίας μας. Για να πετύχουμε την πλήρη ανάκαμψη, για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ανεργία και για να δημιουργήσουμε συνθήκες για την βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας», τόνισε.

«Παραμένουμε σταθεροί στην προώθηση πολιτικών που διασφαλίζουν την μακροοικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην δημοσιονομική ευθύνη και στην αποφυγή των αλόγιστων ελλειμμάτων του παρελθόντος. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις και κινήσεις εκσυγχρονισμού, προκειμένου να ενισχύουμε συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να καταστεί πολύ πιο αποτελεσματικός, περιορίζοντας την γραφειοκρατία και καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η επένδυση στην τεχνολογία και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέσα από μια σειρά σχετικών προγραμμάτων που εισέρχονται σύντομα στο στάδιο της υλοποίησης.

Επεσήμανε ότι το φορολογικό μας πλαίσιο πρέπει να παραμείνει απλό, ελκυστικό και προβλέψιμο. «Η πολιτική μας δέσμευση για αποφυγή της όποιας νέας φορολογικής επιβάρυνσης παραμένει σταθερή και δεν μεταβάλλεται ούτε λόγο της σημαντικής, αλλά μη-επαναλαμβανόμενης, επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους των τελευταίων ημερών, που κατέστη αναγκαία προκειμένου οριστικά να αντιμετωπίσουμε τις εστίες αβεβαιότητας στο τραπεζικό μας σύστημα και να έχουμε στη χώρα μας τράπεζες που θα είναι απαλλαγμένες από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

«Εξάλλου, η εκχώρηση προς το κράτος ενός εξαιρετικά μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων, ακινήτων και συμμετοχών, διασφαλίζει μια νέα σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων. Και εδώ βέβαια, όπως σωστά υποδεικνύει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προϋπόθεση είναι η μη-εμπλοκή του κράτους στην διαχείριση αυτών του περιουσιακών στοιχείων, η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών. Κινήσεις που η κυβέρνηση ήδη προωθεί», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της φήμης και του καλού ονόματος της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. «Η διατήρηση της θετικής προοπτικής του τομέα των υπηρεσιών και η διεύρυνση του σε νέους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας της διαχείρισης επενδυτικών ταμείων, προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση με τα αυστηρά διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες», είπε.

«Η Κύπρος πρέπει να έμπρακτα να αποδείξει ότι αποτελεί χώρα πρότυπο στον τομέα της Κανονιστικής συμμόρφωσης και αυτό επιβάλλει περαιτέρω προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διευκρινίζω βέβαια, ότι άλλο η συμμόρφωση και άλλο οι γραφειοκρατικές και εποπτικές υπερβολές που πρέπει να αποφεύγονται».