You are here

Ψάχνουν λύση για κρίση στην παιδεία

25/09/2018 10:21

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ διαβιβάζουν σήμερα στην Διυπουργική Επιτροπή, η οποία ορίστηκε να διαχειριστεί την κρίση στο χώρο της δημόσιας παιδείας, τις κοινές τους θέσεις, μετά την χθεσινή αξιολόγηση από τα Διοικητικά τους Συμβούλια των τριών προτάσεων (ΔΗΚΟ, Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ΣΕΚ) που είχαν ενώπιον τους.
 
Η συνάντηση με την Διυπουργική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο να βρεθεί λύση στην κρίση στο χώρο της δημόσιας παιδείας.
 
Σε χθεσινή κοινή ανακοίνωση τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις χαιρετίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και ότι αναμένουν από την Κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία και καλή θέληση, έτσι ώστε, με την αξιοποίηση όλων των προτάσεων, να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση για τερματισμό της κρίσης στον χώρο της εκπαίδευσης και την άμεση έναρξη ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
 
 Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωση της, η Διυπουργική Επιτροπή αναφέρει ότι η πρόταση που υπέβαλε το ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Παιδεία φαίνεται να προκαταλαμβάνει τον όποιο διάλογο στη συνέχεια και προνοεί ότι ούτως ή άλλως θα αναιρεθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου μεταξύ Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων και ως εκ τούτου δεν υποβοηθά την εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας.
 
Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 6 Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ικανοποιητική βάση για να ξεκινήσει ο κατ’ εξοχήν διάλογος.
 
«Δηλαδή ο διάλογος εφ’ όλης της ύλης, που δεν αφορά μόνο τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, αλλά και όλα τα μεγάλα ζητήματα για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης», προσθέτει.
 
 Συμπληρωματικά, αναφέρει, ότι «η πρόταση που έχει υποβληθεί από τη ΣΕΚ, μετά τη λήψη μέτρων από τις οργανώσεις, δίνει μια αξιοπρεπή διέξοδο για όλους και μπορεί να γίνει αποδεκτή, με σκοπό πάντα να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος για τα θέματα παιδείας».
 
Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση «αναμένει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν την ευκαιρία για να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι θεωρούν πως δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, ενώ και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση, με την οποία στοχεύεται η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του έργου των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης». 
 
Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ συντεχνιακές πηγές, στη σημερινή συνάντηση οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δε θα ξεφύγουν από τις προτάσεις που έχουν ενώπιον τους.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το τι θα προκύψει από τη συνάντηση, θα εξαρτηθούν και τα επόμενα τους βήματα.
 
Σημειώνουν ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επιδιώκουν λύση και πηγαίνουν στη συνάντηση έχοντας τις αποφάσεις των Κεντρικών Διοικητικών τους Συμβουλίων.
 
Σύμφωνα με τις συντεχνιακές πηγές, σε περίπτωση που δεν δεχθεί η Διυπουργική Επιτροπή να τεθούν στο τραπέζι και οι τρεις προτάσεις, τότε η απόφαση μετατίθεται και πάλι στα Διοικητικά τους Συμβούλια.  
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι είναι επιβεβλημένο σήμερα να βρεθεί λύση και πρόσθεσε ότι δε μπορεί να μην υπάρξει λύση.
 
«Αν δεν υπάρξει λύση, οι οργανωμένοι γονείς πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει να πάρουν απόφαση σήμερα. Η πρόταση, την οποία έχω καταθέσει είναι μια πρόταση η οποία, ουσιαστικά, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί άμεσα να βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Ακόμα μία μέρα, πιθανώς, στην αβεβαιότητα θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των δημοσίων σχολείων. Η συνέχιση της οποιαδήποτε αντιπαράθεσης θα είναι καταστροφική για τα παιδιά, ενόψει του γεγονότος ότι στο Λύκειο εφαρμόζονται με βάση τη νομοθεσία και οι εξετάσεις τετραμήνων», κατέληξε.