You are here

Επιτάχυνση της διαδικασίας ζητά o Κόφι Ανάν

15/05/2002 15:04
Υπομονή συστήνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα επιτύχει στην προσπάθεια του «να βρει κατανόηση από τις δύο πλευρές για επιτάχυνση των συνομιλιών».

Σε δηλώσεις του ύστερα από την συνάντηση – διάρκειας μιάμιση ώρας - που είχε με τον Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέδειξε με νόημα ότι ο Κόφι Αναν, θα έχει συνάντηση το απόγευμα και με τον Ραούφ Ντενκτάς, «για να δούμε πως μπορούν να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος» από τη συνομιλία που είχε με το ΓΓ των ΗΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα και τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών, ενώ κληθείς να καταγράψει το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ήταν φρόνιμο για καμιά πλευρά να πει ποιο είναι το κυριότερο εμπόδιο».

Μετά τη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Άλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Κληρίδης πραγματοποίησε συνάντηση με την ομάδα εργασίας για τις απευθείας συνομιλίες.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, σε μια κίνηση που κρίνεται ως πολύ σημαντική, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, απέστειλε προσωπική επιστολή προς τον Κόφι Αναν, με την οποία εκφράζει την ολόθερμη προσωπική υποστήριξή του στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι υποστηρίζει θερμά το ταξίδι του κ. Ανάν και τονίζει τη σημασία να υπάρξει λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, αναφέροντας τον Ιούνιο ως «σημαντική ημερομηνία» για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Του Κυριάκου Κυριακίδη