You are here

ΕΤΥΚ: «Εμφύλιος πόλεμος» στη BOC για τη διαδοχή; (1)

27/05/2004 09:05

· Σαφή υπονοούμενα του Λ. Χατζηκωστή ενόψει της αποχώρησης Σ. Τριανταφυλλίδη


Διαμάχες εντός της διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου, προκαλεί η διαδοχή του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη στην ηγεσία του Συγκροτήματος της BOC, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοΐζο Χατζηκωστή. «Διαμάχες» ωστόσο, τις οποίες διασυνδέει άμεσα με τα τεκταινόμενα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της «Κύπρου».

Αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η «κούρσα» επικράτησης μεταξύ των δελφίνων, δεν διεξάγεται με «υγιείς κανόνες» και ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του Συγκροτήματος, ο κ. Χατζηκωστής επικαλείται «έγκυρες» πληροφορίες της ΕΤΥΚ για σημαντικές «αναδομήσεις» που θα ακολουθήσουν τη διαδοχή Τριανταφυλλίδη στη Διοίκηση του Συγκροτήματος.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη StockWatch, ο πανίσχυρος ηγέτης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζικών υπαλλήλων μιλά «έξω από τα δόντια». Ωμός και ευθύς όπως πάντα, φανερά πικραμένος εκφράζει την ενόχλησή του από τις αντιδράσεις των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και τις έντονες επικρίσεις τόσο κατά του ιδίου προσωπικά και της ΕΤΥΚ γενικότερα, οι οποίες ακούστηκαν στην πρόσφατη Ετήσια Γενική τους Συνέλευση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λοΐζο Χατζηκωστή, ορισμένες από τις αντιδράσεις ήταν «κατευθυνόμενες» και εντάσσονταν στην κούρσα διαδοχής του Σ. Τριανταφυλλίδη. «Όταν λέχθηκε στην ίδια Συνέλευση πως η BOC Venture «έφερε στην τράπεζα μια ζημιά £20 εκ.», τόνισε, «αυτοί που μεγιστοποίησαν το θέμα των συμβάσεων των υπαλλήλων, το προσπέρασαν πολύ εύκολα, χωρίς διαμαρτυρίες, φωνασκίες και χωρίς να ζητήσουν οποιεσδήποτε εξηγήσεις».

Συλλογικές συμβάσεις

Τι θα κάνει η ΕΤΥΚ ενόψει της επικείμενης ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού των τραπεζών που λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο; Θα «μετρήσει» άραγε στα αιτήματά της ΕΤΥΚ και πόσο, η πολύ άσχημη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και οι παραινέσεις της κυβέρνησης στο σύνολο της συνδικαλιστικής πλευράς σε όλα τα επίπεδα, για αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές διεκδικήσεις;

Στο καυτό ερώτημα, απαντά ξεκάθαρα ο Λοΐζος Χατζηκωστής και θέτει προς την εργοδοτική πλευρά, μέσω της StockWatch, ένα απαράβατο όρο της ΕΤΥΚ καλώντας την εργοδοσία να τον λάβει πολύ σοβαρά υπόψη.

Η συνέντευξη με τον ηγέτη της ΕΤΥΚ θα μεταδοθεί αργότερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη