You are here

Γ. Σαββίδης: Έμφαση στη μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

05/06/2019 16:52

Έμφαση στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης προτίθεται να δώσει ο νεοδιορισθείς υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος στην πρώτη του εθιμοτυπική συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής νομικών ανέφερε ότι θα διευρύνει το έργο του προκατόχου του.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η πρόθεση του είναι να λειτουργήσει συναινετικά τόσο σε σχέση με το κοινοβούλιο όσο και με τα κόμματα.

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης τεράστιο έργο στο οποίο θα δώσουμε έμφαση, πρόσθεσε και σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν τιμά κανένα, είπε ο κ. Σαββίδης.
 
Δήλωσε πως θα είναι ευτυχής αν απαντηθούν τα ερωτήματα και λυθούν τα προβλήματα ομόφωνα ή με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και διαβεβαίωσε πως έχει κάθε πρόθεση για συναίνεση.

Σημείωσε ότι θα εργαστεί έντιμα και εξέφρασε την ελπίδα να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του κυπριακού λαού.

Ο κ. Σαββίδης είπε πως μέχρι της παρούσας δεν είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλα τα θέματα του Υπουργείου του. Πρόσθεσε πως είχε τη διαχείριση του θέματος των πυρκαγιών, παρατήρησε πως όλοι όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη και βεβαίωσε ότι τα λάθη που θα κάνει θα είναι απλά λάθη και όχι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων.

Της συνάντησης του με την επιτροπή νομικών, προηγήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη κατά την οποία ο κ. Συλλούρης τον ενημέρωσε για τη θεσμική λειτουργία της βουλής.

Ο κ. Συλλούρης που παρέστη στην έναρξη της εθιμοτυπικής συνεδρίας παρατήρησε πως είναι φυσιολογικές, αναγκαίες και χρήσιμες  οι διαφορετικές προσεγγίσεις, επισημαίνοντας ότι για την παραγωγή του καλύτερου νομοθετικού έργου δεν θα γίνονται εκπτώσεις στην εφαρμογή του κανονισμού της βουλής.

Ο πρόεδρος της  επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στην κατάθεση της δέσμης των νομοσχεδίων για τη αναδιάρθρωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην οποία, περιέχονται και συνταγματικές τροποποιήσεις.

Είπε πως θα πρέπει τα νομοσχέδια να εξεταστούν μέσα από αμφίδρομο, πολυδιάστατο διάλογο με όσους έχουν σχέση με το δικαστικό σύστημα, που αναδιαρθρώνεται εκ βάθρων, σημειώνοντας πως τυχόν αποτυχία της αναδιάρθρωσης του συστήματος δικαιοσύνης θα επιφέρει πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία.