You are here

Στόχος η Λευκωσία να καταστεί η πρώτη έξυπνη πρωτεύουσα

16/07/2019 16:28

Με στόχο η Λευκωσία να καταστεί η πρώτη έξυπνη πόλη της Κύπρου, ο δήμος υλοποιεί την πιο εκτεταμένη αναπτυξιακή παρέμβαση σε υποδομές έξυπνης πόλης, δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Αναλύοντας το όραμα του σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Γιωρκάτζης, είπε ότι «αξιοποιούμε την ευκαιρία των αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης για να αναπτύξουμε δίκτυο οπτικών ινών (Nicosia Fiber Network), σε συνδυασμό με ασύρματο δίκτυο (Wifi), και δημιουργούμε το οικοσύστημα για δίκτυα δεδομένων επόμενης γενιάς».

Σημείωσε ότι στα άμεσα οφέλη θα είναι η ενίσχυση επισκεψιμότητας της πόλης, με δυναμική ενημέρωση πολιτών και τουριστών σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιβάλλοντος openmall, με ταυτόχρονη ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όπως ανέφερε, ο δήμος Λευκωσίας προτίθεται να προκηρύξει το έργο «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών και συστημάτων έξυπνης πόλης», που εστιάζει πρώτιστα στις ανάγκες και τις περιοχές των έργων ανάπλασης και ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης του δήμου.

Μεταξύ άλλων το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύων δεδομένων επόμενης γενιάς, συστήματα έξυπνου οδικού φωτισμού, συστήματα έξυπνης κινητικότητας, διαχείριση απορριμμάτων, καθώς επίσης ένα ολοκληρωμένο και ανοιχτό περιβάλλον για την ανάπτυξη εφαρμογών από την κοινότητα των προγραμματιστών. Οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Ιουλίου 2019, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα σχόλιά τους.

Ειδικότερα ανέφερε ότι προχωρεί:

-H εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας και πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και συντήρηση, ενισχύοντας παράλληλα την οδική ασφάλεια.

-H ανάπτυξη εφαρμογής έξυπνης κινητικότητας για την αποσυμφόρηση της κυκλοφοριακής κίνησης.

-Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος κινητικότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει έξυπνες στάσεις/στέγαστρα λεωφορείων το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες σε δυναμικό χρόνο.

-Η έξυπνη διαχείριση και ενημέρωση για την εύρεση χώρων στάθμευσης (smartparking) έχοντας ως στόχο τη μείωση των άσκοπων μετακινήσεων και βελτιώνοντας το κυκλοφορικό πρόβλημα της πόλης.

-Η εφαρμογή συστήματος έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων, για καλύτερο προγραμματισμό στην αποκομιδή σκυβάλων.

-Η τοποθέτηση περιβαλλοντικών αισθητήρων για μέτρηση, καταγραφή και ενημέρωση των πολιτών για δείκτες όπως είναι η υγρασία, η σκόνη, τα μικροσωματίδια αέρα και θόρυβο.

Της Ηρώς Ευθυμίου