You are here

Τα τηλέφωνα Ε/Κ – Τ/Κ πήραν «φωτιά»

14/05/2003 14:35
Το νέο κλίμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν αντανακλάται μόνο στις εκατέρωθεν επισκέψεις αλλά και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, από τις 2 Μαΐου -- πρώτη μέρα εφαρμογής της αυτοματοποίησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και κατεχομένων -- έγιναν πέραν των 31 χιλιάδων κλήσεων προς την Τουρκία και προς τα κατεχόμενα.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, από το Δίκτυο της ΑΤΗΚ έγιναν κατά την περίοδο 2 – 9 Μαΐου, 21,955 κλήσεις προς Τουρκία και 9,410 κλήσεις προς τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας.

Από τις 21,955 εξερχόμενες κλήσεις προς Τουρκία απαντήθηκαν οι 5,987 (με μέση διάρκεια συνομιλίας 2 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα) και από τις 9,410 κλήσεις που έγιναν προς τα κατεχόμενα απαντήθηκαν οι 3,571 (μέσης διάρκειας 3 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα). Ο κωδικός για κλήσεις προς Τουρκία και κατεχόμενα είναι το 0090 και η χρέωση ανέρχεται στα 22 σεντ ανά λεπτό την ημέρα και στα 20 σεντ ανά λεπτό την νύκτα.

Προς τα κατεχόμενα, μέσω του δικτύου των Ηνωμένων Εθνών απαντήθηκαν συνολικά 4,058 κλήσεις με μέση διάρκεια συνομιλίας 1 λεπτό και 46 δευτερόλεπτα. Ο κωδικός για κλήσεις μέσω αυτού του δικτύου είναι το 0139 και η χρέωση είναι 2 σεντ ανά 2 λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας και 2 σεντ ανά 4 λεπτά κατά την διάρκεια της νύκτας.

Οι κλήσεις που απαντήθηκαν και έγιναν από τα κατεχόμενα προς το δίκτυο της ΑΤΗΚ κατά την περίοδο 2-9 Μαΐου ήταν 1,456.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για αυτοματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Τουρκία και τα κατεχόμενα πάρθηκε στα πλαίσια της δέσμης μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο σε μαραθώνια συνεδρία του στις 30 περασμένου Απριλίου και περιλάμβανε μεταξύ άλλων και παραχώρηση άδειας στην ΑΤΗΚ, προς διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κατά την ίδια συνεδρία αποφασίστηκε επίσης όπως κληθεί η Τουρκική πλευρά να αυτοματοποιήσει και η ίδια την σταθερή τηλεφωνία με την Κύπρο κατά τρόπο που να καλύπτονται και οι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.