You are here

Τουρισμός: Μείωση 16% στις αφίξεις Ιανουαρίου

18/02/2002 14:10
Θετικές προοπτικές για το μέλλον

Μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, κατά 15,8% σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τις εξελίξεις μέσα στο 2002.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φρύνη Μιχαήλ, ανέφερε ότι παρά την μείωση των αφίξεων τον Ιανουάριο, η κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα των κρατήσεων δημιουργεί θετικές προοπτικές για το μέλλον. Εξέφρασε ακόμη, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι αφίξεις τουριστών εντός του τρέχοντος έτους, θα σημειώσουν αύξηση γύρω στα 2,7%, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα συμβάλουν και οι διαφημιστικές καμπάνιες του Οργανισμού και τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για παράταση της κατάργησης των τελών αεροδρομίου για το δίμηνο Απριλίου - Μαίου.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ για το 2002, η κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι οι αφίξεις το 2001 έφθασαν τα 2,7 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ κληθείς αργότερα από τα ΜΜΕ, να σχολιάσει το γεγονός ότι περιφερειακοί τουριστικοί προορισμοί και δη η Τουρκία προσφέρουν μειωμένα τουριστικά πακέτα, η Γ.Δ. του ΚΟΤ τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι σε άμεσο ανταγωνισμό με την Τουρκία.

«Η Τουρκία ακολουθούσε πάντοτε μια πολιτική μείωσης των τιμών, αλλά εμείς δεν θα ακολουθήσουμε κατ’ ανάγκη μια παρόμοια πολιτική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ΚΟΤ ακολουθεί την δική του στρατηγική: «Λόγω κόστους ζωής και ύψους τιμών είναι αδύνατον να ακολουθήσουμε τα προσφερόμενα τουρκικά πακέτα», επεσήμανε η κ. Φρύνη Μιχαήλ, «για να προσελκύσουμε αυτή την αγορά».

Σημειώνεται, ότι στο σχετικό επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, ο ΚΟΤ αφενός, εκφράζει ανησυχίες και «αβεβαιότητα» για το τουριστικό ρεύμα το 2002, αφετέρου δε, τονίζεται ότι «ο τουρισμός της Κύπρου αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, με την συνεχή αναβάθμιση και την συνεχή διαφοροποίηση του προïόντος, αλλά και την είσοδο νέων προορισμών στην αγορά».

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, οι συνολικές δαπάνες του Οργανισμού για το έτος 2002, ανέρχονται σε 36.940.000 λίρες και τα έσοδα από δικές του πηγές σε 18.580.000, ενώ για την κάλυψη των δαπανών «χρειάζεται κρατική χορηγία ύψους 18.360.000 λιρών». Σημειώνεται ότι η κρατική χορηγία, υπολογίζεται σε 1% (με απόφαση του Δ.Σ.) επί των εσόδων από τον τουρισμό του προηγούμενου έτους, τα οποία υπολογίζονται σε 1,3 δις. περίπου.