You are here

Δάνεια εκατομμυρίων σε εταιρείες την ώρα που κατέρρεε η ΣΚΤ

27/09/2018 10:29

Για δάνεια εκατομμυρίων προς εταιρείες και ξενοδόχους την ώρα που η ΣΚΤ κατέρρεε αλλά και για πλουσιοπάροχες αμοιβές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη καλώντας τον οικονομικό λειτουργό Α' και προϊστάμενο της μονάδας διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων Διονύση Διονυσίου να δικαιολογήσει αυτές τις πράξεις.

Ο κ. Αρέστη κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσης του κ. Διονυσίου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, διαβάζοντας στοιχεία από τον κατάλογο που κατατέθηκε στην επιτροπή είπε ότι από μια τράπεζα που έδινε αγώνα για επιβίωση δόθηκαν δάνεια σε 12 εταιρείες πέραν των €3 εκ. από τα οποία τα εννέα δόθηκαν τέλος του 2017 και αρχές του 2018.

Ο κ. Διονυσίου τα απέδωσε στην αλλαγή του τρόπου δανεισμού της τράπεζας λέγοντας ότι «η ΣΚΤ μέχρι το 2015 ήταν εστιασμένη στην λιανική τραπεζική αγορά και εισήγηση ήταν για αλλαγή του τραπεζικού μοντέλου. Στο πνεύμα αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες χορηγίες».

Το σύνολο αυτών των δανείων ανέρχονται στα €116,755 εκ. είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Συνεχίζοντας ο κ. Αρέστη είπε ότι «βλέπουμε εδώ ότι το Νοέμβριο του 2017 δόθηκε δάνειο €23 εκ. σε ξενοδοχείο της περιοχής Αμμοχώστου και το Δεκέμβριο του 2017 δάνειο €13 εκ. επίσης σε δεύτερο ξενοδοχείο».

Τον Ιούνιο του 2017 δόθηκε δάνειο €19 εκ. σε κατασκευαστική εταιρεία ενώ το Δεκέμβριο του 2017 δόθηκε δάνειο €9 εκ. στη Logicom.

Αυξήσεις μισθών μετά από αίτημα ΥΠΟΙΚ

Οι πλουσιοπάροχες πληρωμές που έκανε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα παρά τα οικονομικά προβλήματα ήταν η πρώτη ερώτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, προς τον κ. Διονυσίου.

Ο κ. Αρέστη υπέβαλε την ερώτηση ότι ο υπουργός οικονομικών με επιστολή του στις 3/5/2016 ενημέρωσε ότι η ετήσια αντιμισθία του προέδρου της επιτροπείας της Τράπεζας αυξήθηκε από €50 χιλ. σε €75 χιλ. του αντιπροέδρου από €38 χιλ. σε €55 χιλ., ενώ επιπρόσθετα αυξήθηκε η αντιμισθία των μη εκτελεστικών μελών από €15 χιλ. σε €25 χιλ. καθώς και η αντιμισθία της επιτροπής.

Στην απάντηση του ο κ. Διονυσίου απέδωσε την αύξηση «στη μείωση του κόστους που προέκυψε στο πλαίσιο του δεύτερου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης».

«Ο λόγος της αύξησης ήταν ότι μέχρι αρχές του 2016 υπήρχαν τα 18 ΣΠΙ και οι 5μελής και 7μελής επιτροπές οι οποίες έπαιρναν και αυτές αντιμισθία ενώ στη συνέχεια στο δεύτερο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την επιτροπεία της τράπεζας ενώ είχαν αποχωρήσει τα μη εκτελεστικά μέλη».

Πρόσθεσε ότι το κόστος αντιμισθίας των μη εκτελεστικών μελών ανερχόταν στις €650 χιλ. το χρόνο και μετά την αποχώρηση τους και την αύξηση της αντιμισθίας το κόστος κατέβηκε στις €350 χιλ. ετησίως».

Στην παρατήρηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη γιατί να μην γίνει κάποια οικονομία, ο κ. Διονυσίου απάντησε ότι «η αύξηση έγινε μετά από αίτημα του υπουργού οικονομικών και απόφαση της επιτροπείας».

Γιατί δεν προχώρησε η καλή και κακή Τράπεζα

Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, σε συνάντηση στη Λευκωσία το Φεβρουάριο του 2018 στην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί παρουσιάστηκε το plan B για τον Συνεργατισμό, το οποίο προέβλεπε το διαχωρισμό σε κακή και καλή τράπεζα, δεν προχώρησε όμως λόγω της διαφωνίας στην τιμή μεταφοράς στο κράτος του χαρτοφυλακίου.

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι βάσει του σχεδίου, το κράτος θα αναλάμβανε το κακό κομμάτι (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και το καλό θα δινόταν σε κάποιο ιδιώτη επενδυτή.

«Η τιμή αγοράς των δανείων από το κράτος ήταν ένα από τα θέματα που δεν περπάτησε το plan B, είπε προσθέτοντας ότι «ήταν μια ξεκάθαρη διαδικασία καλής και κακής τράπεζας».

Ζητούσαν νωρίτερα την πώληση της ΣΚΤ

Το ζήτημα της πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ξεκίνησε πολύ πριν την τελική απόφαση που λήφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018, ανέφερε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της Συνεργατικής ο κ. Διονυσίου.

Σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής ποια ήταν η κρίσιμη στιγμή που αποφασίστηκε η πώληση της ΣΚΤ, είπε ότι «από το Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησαν οι εντατικές πιέσεις από τον SSM για να προχωρήσει άμεσα η πώληση μέρους ή του συνόλου της τράπεζας λόγω των εκροών καταθέσεων που έγιναν ενώ από το Μάρτιο του 2018 υπήρξαν σαφείς οδηγίες από της εποπτικές αρχές να ξεκινήσει το εικονικό δωμάτιο δεδομένων για μπορούν να μπουν μέσα οι επενδυτές».

Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά η πώληση ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου 2018.

Σε ερώτηση αν ήταν επωφελής η συμφωνία είπε ότι «στόχος του υπουργείου οικονομικών ήταν να αποφευχθεί η οποιαδήποτε εξυγίανση ή εκκαθάριση της ΣΚΤ».

Συνεχίζοντας την μαρτυρία του είπε ότι η τελική απόφαση για πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική λήφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο με την οποία εξουσιοδοτούσε τον υπουργό οικονομικών να στηρίξει την πρόταση στη γενική συνέλευση της Τράπεζας στις 18/6/2018.

Ο κ. Διονυσίου απάντησε καταφατικά στην ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Γεωργίου αν το κράτος ήταν έτοιμο να βάλει κεφάλαια στην Ελληνική Τράπεζα εάν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από επενδυτή.

Διευκρίνισε ότι είχε ληφθεί η έγκριση από την ΕΕ και τους επόπτες.

Σε άλλη ερώτηση εάν το κράτος ήταν έτοιμο να γίνει μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας ενώ οι επόπτες δεν επέτρεπαν να ενισχυθεί κεφαλαιακά η Συνεργατική, απάντησε και πάλι καταφατικά επιβεβαιώνοντας ότι υπήρχε η έγκριση από την ΕΕ και τους επόπτες.

Ανέφερε πως το ότι οι επόπτες θα προχωρήσουν «σε ακραίες λύσεις αρχίσαμε να το αισθανόμαστε το Νοέμβριο του 2017», όταν έγινε μια συνάντηση στην ΚΤ όπου συμμετείχαν ο υπουργός οικονομικών, ο γενικός διευθυντής του υΥπουργείου, η διοικήτρια της ΚΤ, το ΔΣ της ΣΚΤ, με βάση τις συνθήκες εξόδου του κ. Ταουσιάνη (Οκτώβριο 2017) και μια έκθεση του προϊστάμενου κοινής εποπτείας της ΚΤ και του SSM ότι εξετάζεται η λήψη εποπτικών μέτρων.

Ο κ. Διονυσίου χαρακτήρισε κομβική για το μέλλον της ΣΚΤ τη συνάντηση στις 24 Νοεμβρίου 2017 στην ΚΤ όπου την ίδια μέρα δόθηκε επιστολή της κ. Νουί στον υπουργό οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι στη συνέντευξη εξόδου του κ. Ταουσιάνη τέθηκαν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, θέματα  διαχείρισης ΜΕΔ και θέματα προετοιμασίας των οικονομικών λογαριασμών.

ΜΕΔ από  92 χιλ. πελάτες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Διονυσίου είπε ότι η πρώτη σωστή αποτύπωση των ΜΕΔ που έγινε στη ΣΚΤ ήταν το 2014.

«Τα ΜΕΔ ήταν της τάξης των  €7,6 δισ. ποσό που αντιστοιχούσε σε 92 χιλιάδες πελάτες» ανέφερε και απέδωσε το ύψος τους στις εσωτερικές πολιτικές της τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι άλλος παράγοντας ήταν το όλο σύστημα εκποιήσεων που επέτρεψε να γίνουν μόνο δυο εκποιήσεις. «Ένα μεγάλο μέρος των δανείων δεν έπρεπε να είχαν δοθεί εξαρχής, το όλο πολιτικό σύστημα δεν ευνοούσε τις εκποιήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Διονυσίου είπε επίσης ότι στην αύξηση των ΜΕΔ συνέβαλε και το ότι μετά το 2013 υπήρχαν συνεχείς φήμες για κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Επιλογή Altamira

Στη συνέχεια οι ερωτήσεις του πρόεδρου της ερευνητικής επιτροπής εστιάστηκαν στην επιλογή της Altamira και τι προηγήθηκε, με τον κ. Διονυσίου να απορρίπτει ότι ήταν μονόδρομος για τη ΣΚΤ η Altamira.

Πρόσθεσε ότι υπήρχε ένας κατάλογος με 13 εταιρείες με αντικείμενο στη διαχείριση ΜΕΔ ο οποίος ετοιμάστηκε από την BlackRock.

Αναφορικά με την αμοιβή της Altamira, ο κ. Διονυσίου είπε ότι από ότι έχει πληροφορηθεί το όλο κόστος για την 10ετία είναι περίπου €350 με €355 εκ. εκ., εξαιρουμένου του ΦΠΑ, και από αυτά περίπου €180 εκ. ήταν τα διαχειριστικά έξοδα της λειτουργίας της μονάδας, προσθέτοντας ότι το καθαρό ποσό ήταν €240 εκ. για την 10ετία ή €1,7-€1,8 εκ. το μήνα περίπου €20 εκ. τον χρόνο (management fee).

Είπε ότι τους πρώτους οκτώ μήνες της έχει καταβληθεί ένα ποσό περίπου €25 εκ. που καλύπτει το management fee και το success fee με έσοδα σε μετρητά περίπου €200 εκ. μέσω πωλήσεως ακινήτων και αποπληρωμών.

Πλασματικά κέρδη στα ΣΠΙ

Αναφερόμενος στα προβλήματα του Συνεργατισμού ο κ. Διονυσίου είπε ότι σε επιτόπιο έλεγχο φάνηκε ότι ο Συνεργατισμός είχε κεφαλαιακές ανάγκες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκείνο που ήταν ξεκάθαρο είναι ότι πριν το 2014 δεν γίνονταν οι αναδιαρθρώσεις. Άλλο πρόβλημα που είχε και επηρέαζε και τη βιωσιμότητα του Συνεργατισμού ήταν τα ψηλά δανειστικά επιτόκια. Δηλαδή  δεν πλήρωνε κάποιος το δάνειο του, του έβαζαν ψηλό επιτόκιο 9-10%. Ένα μέρος των τόκων που ήταν για τα μη εξυπηρετούμενα παρουσιάζονταν ως πραγματικά έσοδα της Τράπεζας μέχρι και το 2014. Τα ΣΠΙ έδειχνα αύξηση των κερδών τους χωρίς να είναι πραγματική».

Πρόσθεσε ότι μια άλλη παράμετρος ήταν και το όλο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ΜΕΔ. Από το 2015- 2018 έγιναν μόνο δυο εκποιήσεις πρώτης κατοικίας από όλο το σύστημα».

Ο κ. Διονυσίου κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τρίτη φορά στις 3 Οκτωβρίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου