You are here

ΕΚΤ: Στις 26 Οκτωβρίου τα stress tests

10/10/2014 19:06
Στις 26 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, ώρα Κεντρικής Ευρώπης, (14.00 ώρα Κύπρου) θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά αναλυτικά αποτελέσματα των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν για κάθε τράπεζα χωριστά και θα διαχωρίζουν την έλλειψη κεφαλαίων που θα έχει μια τράπεζα από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού της (AQR) και από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress test.

Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της κάθε τράπεζας, τα οποία θα παρουσιαστούν σε τυποποιημένα πρότυπα, θα περιέχουν επίσης σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες, όπως είναι οι εκδώσεις κεφαλαίων στις οποίες προέβησαν οι τράπεζες κατά το 2014.

Εκτός από τα ευρήματα για κάθε τράπεζα χωριστά, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα δημοσιοποιήσει και μια συγκεντρωτική έκθεση για τα αποτελέσματα της άσκησης για όλες τις τράπεζες μαζί. Σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα δημοσιοποιήσει την ίδια ημέρα τα αποτελέσματα της δικής της άσκησης που διενεργήσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως εξηγεί η ΕΚΤ, η συνολική αξιολόγηση των τραπεζών είναι μια διεξοδική ανασκόπηση των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών, πριν αναλάβει τα καθήκοντα εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, το Νοέμβριο του 2014.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τράπεζες, εφόσον είναι αναγκαίο, θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδες για να υποβάλουν λεπτομερή σχέδια για τον τρόπο ενίσχυση των κεφαλαίων τους.