You are here

EY: Περισσότερα ΜΕΔ περιμένουν οι κύπριοι τραπεζίτες

26/04/2020 07:36

Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για φέτος και ιδίως τον επόμενο χρόνο αναμένουν οι εγχώριοι τραπεζίτες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έρευνα της EY ανάμεσα σε στελέχη κυπριακών τραπεζών αποτυπώνει ξεκάθαρα τις επιπτώσεις του ιού στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Οι νέες ροές προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια αύξηση το 2020, με μεγαλύτερη αύξηση να ακολουθεί το 2021, σύμφωνα με την έρευνα.

Βασικά στελέχη από τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις, τις προσδοκίες και τις προβλέψεις τους σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 σε διάφορες πτυχές των τραπεζικών εργασιών και των κύριων τραπεζικών δεικτών.

Σύμφωνα με την έρευα, αναμένεται ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα προκύψουν κυρίως από χαρτοφυλάκια χονδρικού και λιανικού εμπορίου, τουριστικών καταλυμάτων και ανάπτυξης ακινήτων.

Οι προβλέψεις δανείων αναμένεται να αυξηθούν, ακολουθώντας μια παρόμοια τάση με τις νέες ροές προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο, τα επίπεδα προβλέψεων αναμένεται να επηρεαστούν από τους μακροοικονομικούς δείκτες, καθώς και τον αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων.

Τα έσοδα από τόκους δεν θα επηρεαστούν ουσιαστικά το 2020 παρά την αναβολή δόσεων για πληρωμές δανείων (moratorium).  Τα χαμηλά βασικά επιτόκια που καθορίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τα χαμηλά περιθώρια που οφείλονται στην πιθανή εφαρμογή του αναμενόμενου νόμου σχετικά με τις Κυβερνητικές εγγυήσεις, αναμένεται να επηρεάσουν τα έσοδα από τόκους.

Ωστόσο, τα έσοδα από προμήθειες πρόκειται να επηρεαστούν το 2020 λόγω της χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά. Το 2021 αναμένεται ότι τα έσοδα από τόκους θα επηρεαστούν λόγω των αναμενόμενων αυξημένων ροών προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η άποψη των τραπεζικών στελεχών σχετικά με την εφαρμογή της αναβολής δόσεων για πληρωμές δανείων (moratorium) και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ήταν σε γενικές γραμμές θετική. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις τελικές ρήτρες του αναμενόμενου νόμου περί κυβερνητικών εγγυήσεων και εάν θα επιτρέψει την ταχεία και αποτελεσματική μεταφορά της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η έκθεση για τον τραπεζικό τομέα, αποκαλύπτει επίσης τις πιο σημαντικές προτεραιότητες των τραπεζών βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υπό το φως της κρίσης του COVID-19.

Οι τράπεζες επανεξετάζουν πώς λειτουργούν και πώς υποστηρίζουν τους πελάτες τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Οι κύριες προτεραιότητες στο παρόν στάδιο παραμένουν η εφαρμογή της αναβολής δόσεων, οι αναδιαρθρώσεις και η τόνωση της ρευστότητας. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, οι τράπεζες αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τα λειτουργικά τους μοντέλα, εστιάζοντας στον περιορισμό της φυσικής παρουσίας στα καταστήματα και στη βελτιστοποίηση της κοστολογικής τους δομής μέσω της συνέχισης και περαιτέρω προώθησης προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού.

Τουριστικός Τομέας

Η ΕΥ διενήργησε και έκθεση για τον τουριστικό τομέα όπου αποτυπώνεται το σημερινό αίσθημα από βασικούς εμπειρογνώμονες και στελέχη μεγάλων κυπριακών ξενοδοχείων και ξενοδοχειακών αλυσίδων αναφορικά με τον πιθανό αντίκτυπο του COVID-19 στον κυπριακό τουριστικό τομέα.

Μεταξύ των κύριων ευρημάτων της έρευνας είναι:

-Η κρίση που προκύπτει εξαιτίας του COVID-19 εισάγει σημαντικές προκλήσεις για τον τομέα, περιλαμβανομένης της ακύρωσης κρατήσεων, μειώσεων εσόδων, αυξημένου κόστους και πιέσεων ρευστότητας. Οι ξενοδόχοι προβλέπουν επί του παρόντος μείωση άνω του 50% στα έσοδα τους σε ετήσια βάση σε συνδυασμό με τις απώλειες λειτουργίας.

-Σε ανταπόκριση, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, προσαρμόζουν τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και εξετάζουν τρόπους μείωσης του κόστους.

-Οι περισσότερες προβλέψεις τοποθετούν ανάκαμψη στις επιδόσεις του 2019, πέραν του 2022.

-Οι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν επίσης μια αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών στην μετά-COVID-19 εποχή, όπως λιγότερο πολυσύχναστες εγκαταστάσεις και προορισμούς πιο κοντά στο σπίτι.

-Τα κυβερνητικά μέτρα για την υποστήριξη του τομέα ήταν ευπρόσδεκτα από την αγορά, ωστόσο οι περισσότεροι παράγοντες πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη και πιο στοχοθετημένη παρέμβαση.

Ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου σχολίασε: «Η πανδημία προκάλεσε παγκόσμια οικονομική αναταραχή και η Κύπρος αντιμετωπίζει και πάλι μια τεράστια πρόκληση που επιδεινώνεται λόγω της παγκόσμιας διασύνδεσης της οικονομίας μας.  Οι έρευνες μας στοχεύουν στην παροχή συγκεκριμένης τομεακής προοπτικής όσον αφορά τις επιπτώσεις του COVID-19, σε συνδυασμό με την ανταπόκριση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.  Μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων στελεχών εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και της Κυβέρνησης. Έχοντας καλύτερη κατανόηση του σημερινού τοπίου και με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων του κλάδου, η ομάδα μας είναι σε θέση να υποστηρίξει τους πελάτες μας στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.  Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι ανοδικός.»

Γ.Χ.